Tomasz Szypuła został mistrzem gelato. To w Polsce zjemy jedne z najlepszych lodów na świecie
Lato to czas nie tylko wakacyjnych podróży, ale też lodowych deserów. I tu rodzi się pytanie: gdzie zjemy najlepsze lody w Polsce? Jak się okazuje, wcale nie nad Bałtykiem. Tomasz Szypuła, doceniony na arenie międzynarodowej mistrz gelato, serwuje słodkości w Baborowie na Opolszczyźnie.
W tym artykule:
Gdzie są najlepsze lody na świecie? A gdzie w Polsce? Okazuje się, że na oba te pytania można udzielić tej samej odpowiedzi. To zasługa Tomasza Szypuły. Lodziarz z Boborowa w województwie opolskim po raz kolejny został doceniony na arenie międzynarodowej. W najnowszym zestawieniu Gelato Festival World Ranking Polak znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepszych twórców gelato na świecie.
Światowy ranking Gelato Festival od 2019 r. wyróżnia twórców lodów na podstawie wyników uzyskanych przez nich w oficjalnych konkursach w ciągu ostatnich 13 lat. W tegorocznym zestawieniu mistrzów nie brakuje polskiego akcentu. I to już w pierwszej dziesiątce. 8. miejsce ze 169 punktami i dwiema „koronami” zajął Tomasz Szypuła. Polak od lat prowadzi rodzinny biznes w Lodziarni pod Orzechem w Boborowie.
Tomasz Szypuła serwuje najlepsze gelato w Polsce
Lodziarnia Szypuły jest dobrze znana mieszkańcom Opolszczyzny. Mistrz gelato w rozmowie z internetowym radiem RMF FM wyjawił, że dziennie w lokalu sprzedaje się od 50 do 200 kilogramów lodów. Gelato są serwowane w kilku smakach. Największą popularnością cieszą się śmietanka, czekolada i pistacja. Klienci chętnie kosztują też smaków mistrzowskich. Te z kolei ukrywają się pod tajemniczymi nazwami: chyćka oraz cud, miód i orzeszki.
Jak wyjaśnia Tomasz Szypuła, chyćka to „potoczna nazwa kwiatu czarnego bzu”, z którego powstaje syrop będący bazą dla lodów. Ich smak jest przełamywany owocami jagody kamczackiej lub owocami kwiatów czarnego bzu i kruszonką maślaną.
A jak smakuje cud, miód i orzeszki? – To jest jogurt, mocny grecki z naszymi orzechami włoskimi, które rosną u nas na drzewie, przełamane miodem lokalnym, gryczanym i odrobiną soli – tłumaczył mistrz w tym samym wywiadzie.
Jak podkreślał, sukces lodziarni zawdzięcza wykorzystywaniu regionalnych składników. W ten sposób na miejscu powstają najlepsze lody w kraju, a region jest dodatkowo promowany.
Czy czekolada jest zdrowa? Spożywali ją już Majowie, do dziś jest doceniana
Czy czekolada jest zdrowa? – na przestrzeni ostatniego dziesięciolecia pojawiło się wiele publikacji medycznych i dietetycznych przypuszczalnie potwierdzających takie jej działanie. Niemal w...Gdzie na lody?
Wiadomo już, gdzie serwowane są najlepsze lody w Polsce. A gdzie na świecie gelato smakują najlepiej? I tu niespodzianka. Pierwsze miejsce zajęła bowiem nie lodziarnia we Włoszech, a na Węgrzech. Mowa o Fazekas Cukrászda w Budapeszcie prowadzonej przez Adama Fazekasa. Drugie miejsce w gronie mistrzów zajęła Giovanna Bonazzi z La Parona del Gelato we włoskiej Paronie, a trzecie Savannah G. Lee, właścicielka Savannah's Kitchen w San Francisco.
Czym się różnią lody od gelato?
Lody i gelato, choć oba są mrożonymi deserami, różnią się od siebie pod wieloma względami, takimi jak składniki, metody produkcji oraz konsystencja i smak. I tak na przykład gelato zawiera więcej mleka i mniej śmietany w porównaniu do lodów, co skutkuje niższą zawartością tłuszczu. Gelato jest też mieszane wolniej, co wprowadza mniej powietrza do mieszanki. Skutkuje to gęstszą konsystencją w porównaniu do lodów, które są mieszane szybciej, a więc są też bardziej puszyste.
Ze względu na niższą zawartość tłuszczu i mniejszą ilość powietrza, gelato ma gęstszą i gładszą konsystencję. Lody, ze względu na większą ilość powietrza i tłuszczu, są bardziej kremowe i lekkie. Niższa zawartość tłuszczu w gelato sprawia, że smaki są bardziej intensywne.