Reklama

W tym artykule:

  1. Tomasz Szypuła serwuje najlepsze gelato w Polsce
  2. Gdzie na lody?
  3. Czym się różnią lody od gelato?
Reklama

Gdzie są najlepsze lody na świecie? A gdzie w Polsce? Okazuje się, że na oba te pytania można udzielić tej samej odpowiedzi. To zasługa Tomasza Szypuły. Lodziarz z Boborowa w województwie opolskim po raz kolejny został doceniony na arenie międzynarodowej. W najnowszym zestawieniu Gelato Festival World Ranking Polak znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepszych twórców gelato na świecie.

Światowy ranking Gelato Festival od 2019 r. wyróżnia twórców lodów na podstawie wyników uzyskanych przez nich w oficjalnych konkursach w ciągu ostatnich 13 lat. W tegorocznym zestawieniu mistrzów nie brakuje polskiego akcentu. I to już w pierwszej dziesiątce. 8. miejsce ze 169 punktami i dwiema „koronami” zajął Tomasz Szypuła. Polak od lat prowadzi rodzinny biznes w Lodziarni pod Orzechem w Boborowie.

Tomasz Szypuła serwuje najlepsze gelato w Polsce

Lodziarnia Szypuły jest dobrze znana mieszkańcom Opolszczyzny. Mistrz gelato w rozmowie z internetowym radiem RMF FM wyjawił, że dziennie w lokalu sprzedaje się od 50 do 200 kilogramów lodów. Gelato są serwowane w kilku smakach. Największą popularnością cieszą się śmietanka, czekolada i pistacja. Klienci chętnie kosztują też smaków mistrzowskich. Te z kolei ukrywają się pod tajemniczymi nazwami: chyćka oraz cud, miód i orzeszki.

Jak wyjaśnia Tomasz Szypuła, chyćka to „potoczna nazwa kwiatu czarnego bzu”, z którego powstaje syrop będący bazą dla lodów. Ich smak jest przełamywany owocami jagody kamczackiej lub owocami kwiatów czarnego bzu i kruszonką maślaną.

A jak smakuje cud, miód i orzeszki? – To jest jogurt, mocny grecki z naszymi orzechami włoskimi, które rosną u nas na drzewie, przełamane miodem lokalnym, gryczanym i odrobiną soli – tłumaczył mistrz w tym samym wywiadzie.

Jak podkreślał, sukces lodziarni zawdzięcza wykorzystywaniu regionalnych składników. W ten sposób na miejscu powstają najlepsze lody w kraju, a region jest dodatkowo promowany.

Czy czekolada jest zdrowa? Spożywali ją już Majowie, do dziś jest doceniana

Czy czekolada jest zdrowa? – na przestrzeni ostatniego dziesięciolecia pojawiło się wiele publikacji medycznych i dietetycznych przypuszczalnie potwierdzających takie jej działanie. Niemal w...
Czy czekolada jest zdrowa? Spożywali ją już Majowie, do dziś jest doceniana
Czy czekolada jest zdrowa? Spożywali ją już Majowie, do dziś jest doceniana/Fot. iprachenko/Shutterstock

Gdzie na lody?

Wiadomo już, gdzie serwowane są najlepsze lody w Polsce. A gdzie na świecie gelato smakują najlepiej? I tu niespodzianka. Pierwsze miejsce zajęła bowiem nie lodziarnia we Włoszech, a na Węgrzech. Mowa o Fazekas Cukrászda w Budapeszcie prowadzonej przez Adama Fazekasa. Drugie miejsce w gronie mistrzów zajęła Giovanna Bonazzi z La Parona del Gelato we włoskiej Paronie, a trzecie Savannah G. Lee, właścicielka Savannah's Kitchen w San Francisco.

Czym się różnią lody od gelato?

Lody i gelato, choć oba są mrożonymi deserami, różnią się od siebie pod wieloma względami, takimi jak składniki, metody produkcji oraz konsystencja i smak. I tak na przykład gelato zawiera więcej mleka i mniej śmietany w porównaniu do lodów, co skutkuje niższą zawartością tłuszczu. Gelato jest też mieszane wolniej, co wprowadza mniej powietrza do mieszanki. Skutkuje to gęstszą konsystencją w porównaniu do lodów, które są mieszane szybciej, a więc są też bardziej puszyste.

Reklama

Ze względu na niższą zawartość tłuszczu i mniejszą ilość powietrza, gelato ma gęstszą i gładszą konsystencję. Lody, ze względu na większą ilość powietrza i tłuszczu, są bardziej kremowe i lekkie. Niższa zawartość tłuszczu w gelato sprawia, że smaki są bardziej intensywne.

Nasz ekspert

Mateusz Łysiak

Dziennikarz zakręcony na punkcie podróżowania. Pierwsze kroki w mediach stawiał w redakcjach internetowej i papierowej magazynu „Podróże”. Redagował i wydawał m.in. w gazeta.pl i dziendobrytvn.pl. O odległych miejscach (czasem i tych bliższych) lubi pisać nie tylko w kontekście turystycznym, ale też przyrodniczym i społecznym. Marzy o tym, żeby zobaczyć zorzę polarną oraz Machu Picchu. Co poza szlakiem? Kuchnia włoska, reportaże i pływanie.
Reklama
Reklama
Reklama