Wielki sukces restauracji z Krakowa. Pierwsze takie wyróżnienie w historii naszego kraju
Krakowska Bottiglieria 1881 to pierwsza w historii polska restauracja, która została nagrodzona aż dwiema gwiazdkami Michelin. Prestiżowe wyróżnienie otrzymały również dwie inne restauracje w naszym kraju.
W tym artykule:
- Historyczny sukces krakowskiej restauracji
- Przewodnik Michelin od ponad stu lat nagradza restauracje na świecie
- Gwiazdki Michelin w Polsce
Otrzymanie gwiazdki Michelin to największe i najbardziej prestiżowe wyróżnienie w świecie gastronomii. Nagroda niczym święty graal w branży gastronomicznej jest marzeniem szefów kuchni na całym świecie. To również potwierdzenie, że nagrodzona restauracja jest naprawdę wyjątkowa. W poniedziałek 19 czerwca opublikowano najnowsze polskie wydanie słynnego przewodnika kulinarnego. W tym roku eksperci ocenili 49 restauracji w Polsce. Zarówno w Warszawie, Krakowie, jak i debiutującym Poznaniu krytycy odkryli lokale, które ich zachwyciły.
Historyczny sukces krakowskiej restauracji
Największy, a zarazem historyczny sukces odniosła krakowska restauracja, która otrzymała już drugą gwiazdkę Michelin. Bottiglieria 1881 stała się tym samym pierwszym w Polsce lokalem, który został tak wysoko oceniony. Krytycy docenili „dojrzałe podejście szefa kuchni”. Na stronie przewodnika czytamy, że dania były niezwykle dopracowane i wyrafinowane oraz bazowały na regionalnych i sezonowych składnikach.
– Dojrzałość tej kuchni jest wyczuwalna w daniach, które są równie wyrafinowane, co oryginalne. Stonowane opisy w menu, takie jak „Ryba z groszkiem” czy „Wiejska wieprzowina”, zdradzają kunszt i warstwy smaku, które kryją się w każdym daniu – podkreślali inspektorzy.
Za kuchnię Bottiglieria 1881 odpowiada zespół utalentowanych szefów kuchni, na którego czele stoi Przemysław Klima. Wraz z nim o zadowolone podniebienia klientów dbają szefowie kuchni Paweł Kras i Jakub Kojder. Zespół wspiera manager i head sommelier Michał Drozdowski. Restauracja mieści się na krakowskim Kazimierzu, przy ul. Bocheńskiej 5. Jest to lokal fine diningowy, znany z nowoczesnej polskiej kuchni, bazującej na lokalnych składnikach.
Restauracja z gwiazdkami Michelin rezygnuje z serwowania mięsa. „Z myślą o planecie, nie o klientach"
Wielokrotnie nagradzana szefowa kuchni - Dominique Crenn, zapowiedziała, że w jej restauracjach nie pojawią się już dania mięsne.– Bardzo się cieszymy, że możemy ogłosić pierwszą w Polsce restaurację z dwiema gwiazdkami Michelina. Nieustannie śledzimy rozwój sceny kulinarnej w Krakowie i Warszawie, a w tym roku mamy przyjemność rozszerzyć nasz zasięg również o Poznań, jedno z najstarszych miast w kraju, które może pochwalić się bogatą historią kulturalną. Inspektorzy Michelina byli pod wrażeniem tętniącego życiem i szybko rozwijającego się rynku restauracyjnego w tym mieście, gdzie znaleźli wiele lokali godnych polecenia – mówi Gwendal Poullennec, Międzynarodowy Dyrektor Przewodników Michelin.
Inspektorzy Michelin wyróżnili również dwie inne restauracje w Polsce. Po jednej gwiazdce otrzymają lokalne w Warszawie i w Poznaniu. Chodzi o Nutę Andrei Camastry w stolicy oraz poznańską Mugę, w której szefem kuchni jest Artur Skotarczyk. W nowej selekcji przewodnika znaleźć można również siedem polskich restauracji z tytułem BIB Gourmand. To nagroda, która przyznawana jest lokalom, w których doceniany jest stosunek cen do jakości.
Przewodnik Michelin od ponad stu lat nagradza restauracje na świecie
Ukazujący się od ponad stu lat przewodnik gastronomiczny Michelin pozostaje najważniejszą wskazówką dla smakoszy podróżujących po Europie w poszukiwaniu nowych doznań. Rekomendacje publikowane w tzw. czerwonej książeczce nie są dziełem przypadku. Powstają dzięki ekspertom kulinarnym, anonimowo odwiedzającym oceniane restauracje. Poddawane surowej ocenie są nie tylko potrawy, ale także wystrój i obsługa lokalu.
Restauracje z gwiazdkami Michelin. Jak Polska wypada na tle Europy?
Otrzymanie gwiazdki Michelin to największe i najbardziej prestiżowe wyróżnienie w świecie gastronomii. To marzenie każdego szefa kuchni i dowód, że restauracja jest jedyna w swoim rodzaju. ...Warto zauważyć, że gwiazdek nie otrzymuje się wyłącznie za miejsce i wystrój, lecz także za jakość dań, smak, sposób podania, styl i stosunek jakości do ceny. Wszystkie przewodniki zawierają ten sam prosty system oceny miejsc opisywanych w przewodnikach, który ma być wskazówką dla zwiedzających. Podział restauracji wygląda następująco:
- jedna gwiazdka – godna uwagi,
- dwie gwiazdki – warta odwiedzenia,
- trzy gwiazdki – zobacz koniecznie.
Gwiazdki Michelin w Polsce
W Polsce po raz pierwszy gwiazdkę Michelin przyznano dopiero w 2013 roku. Otrzymała ją wówczas restauracja Atelier Amaro, której założycielem i szefem kuchni był Wojciech Modest Amaro. Lokal przy ul. Agrykola 1 w Warszawie utrzymał gwiazdkę przez kolejnych pięć lat. Jednak w 2020 roku, w czasie pandemii, zakończył działalność.
Drugą gwiazdkę w Polsce również przyznano warszawskiej restauracji. Senses otrzymało ją w 2016 roku. Do 2018 roku tylko dwie polskie restauracje znajdowały się na liście przewodnika Michelin. Obu wyróżnionym restauracjom udało się utrzymać gwiazdki i obie pojawiły się jeszcze na liście rankingowej „Czerwonego przewodnika” w 2020 roku. Jednak trudna sytuacja związana z globalną pandemią koronawirusa sprawiła, że lokale zamknięto do odwołania.