Pamiętacie nasz tekst o Aeropressie? Nie zdradziliśmy wam wtedy wszystkich tajemnic tego urządzenia [TYLKO O KAWIE]
Przygotowujecie kawę w Aeropressie? Fajnie! Zaczęliście go używać po naszym tekście sprzed 3 miesięcy? Jeszcze lepiej! Teraz pokażemy wam kilka ciekawych trików z tym urządzeniem. Dlaczego nie pokazaliśmy ich od razu? Bo napięcie trzeba stopniować.
- Archiwum National-Geographic.pl
Wspomniany artykuł o Aepressie znajdziecie tutaj.
Dużo kawy w Aeropressie? To możliwe
Aeropress to wspaniałe urządzenie, ale nawet najwierniejsi fani widzą jego słabsze punkty. Dla początkujących użytkowników jednym z najważniejszych z nich jest ograniczona ilość kawy, którą można przygotować w trakcie jednego zaparzenia. Właśnie z myślą o tych osobach postanowiłem wrzucić w tym tekście rozwiązanie, które raz na zawsze rozwiąże ich problemy. Technika jest niezwykle prosta i co najważniejsze skuteczna. Wykorzystałem ja nieraz!
Cała tajemnica polega na manipulowaniu stosunkiem wody do kawy. Zwykle trzymamy się standardowego przepisu, który zakłada 6 gr kawy na każde 100 ml przygotowywanego naparu. Jednak jeśli chcemy przygotować na raz więcej napoju, wystarczy trochę pokombinować z tymi wartościami. Dla przykładu załóżmy, że chcecie przygotować 500 ml naparu. Taka ilość wody nie ma szans zmieścić się w Aeropressie. Spróbujcie wtedy odmierzyć właściwą ilość kawy ( 5 x 6g = 30 gr) zmielić i wsypać do Aeropressu. Następnie uzupełnijcie urządzenie taką ilością wody, która zmieści się w komorze. Załóżmy, że będzie to około 150 ml. Postępujcie dalej zgodnie z klasycznym przepisem, a po przeciśnięciu kawy do naczynia, dodajcie „brakujące" 350 ml gorącej wody. Zamieszajcie i gotowe! Pół litra kawy z Aeropressu.
Espresso z plastikowej strzykawki
Wbrew temu, co może się wydawać Alan Adler, amerykański wynalazca Aeropressu, chciał stworzyć proste i wygodne narzędzie do przygotowywania...espresso. Dopiero później sprzęt zyskał wielką popularność jako przelewowa metoda parzenia kawy. Dla zaspokojenia własnej ciekawości polecamy zaparzyć kawę jego oryginalnym sposobem.
Odmierzcie około 14 gr kawy i zmielcie ją dużo drobniej niż do metod przelewowych. Następnie odwróćcie Aeropress do metody „inverted" i wsypcie do niego kawę. Kolejnym krokiem jest wlanie około 50-60 ml wody w temperaturze między 85 a 90 stopni Celsjusza. Następnie zacznijcie mieszać napar przez około 10-15 sekund. Ostatnią częścią przepisu jest przeciśnięcie kawy do wybranego naczynia. Cały proces powinien zająć wam około 60 sekund. Espresso gotowe!
Aeopressowe Cold Brew
Lubicie kawę na zimno, ale brakuje wam odpowiedniego naczynia, żeby ją przygotować? Aeropress nada się do tego idealnie. Do przygotowania kawy wystarczy wam chłodna woda, wspomniany sprzęt i grubo zmielona kawa.
Przygotujecie około 14 gr grubo zmielonej kawy. W wielkości powinna ona przypominać gruboziarnistą sól morską. Następnie wsypcie kawę do urządzenia i zalejcie ją 200 ml wody w temperaturze pokojowej. Lekko zamieszajcie, a następnie zakręćcie pokrywkę z filtrem i włóżcie do lodówki na około 12 h. Jeśli przygotujecie kawę wczesnym wieczorem, rano będzie idealna. Ostatnim krokiem jest przeciśnięcie kawy po 12 h chłodzenia do wybranego naczynia. Gotowe!