Reklama

W tym artykule:

  1. Najdroższa restauracja na świecie
  2. Jak wygląda kolacja w restauracji Sublimotion?
  3. Kim jest szef Paco Roncero?
Reklama

Dotychczas za jedną z najlepszych i najdroższych restauracji na świecie uchodziła kopenhaska Noma. W styczniu 2023 roku restauracja została jednak zamknięta. Gdzie dzisiaj płaci się najwięcej za kolację? Nowa najdroższa restauracja na świecie otworzyła się dokładnie 9 lat temu w mieście Ibiza na hiszpańskiej wyspie o tej samej nazwie.

Najdroższa restauracja na świecie

Restauracja Sublimotion została otwarta w 2014 roku. Za oryginalnym konceptem kulinarnym stoi uznany szef kuchni Paco Roncero. Restauracje, którym wcześniej przewodził Paco Roncero, zostały łącznie uhonorowane 5 gwiazdkami Michelin.

– Kolacja w Sublimotion to właściwie spektakl artystyczny. Naszym celem jest połączenie haute cuisine z teatrem – wyjaśnia szef Paco Roncero w rozmowie z dziennikarzami serwisu EnVols. Każdego wieczoru w spektaklu uczestniczy 12 gości, którzy siadają przy jednym podłużnym stole ustawionym w specjalnej multimedialnej sali.

Efekty specjalne odgrywają w kulinarnym show nie mniejsze znaczenie niż wieczorne menu. – Aby przygotować niepowtarzalny wieczór, współpracujemy z najbardziej uznanymi projektantami, inżynierami, reżyserami i artystami od efektów specjalnych.

Za udział w kolacji w restauracji Sublimotion trzeba zapłacić ok. 2,4 tys. dol., czyli jakieś 10 tys. złotych. Podczas wieczoru w Sublimotion goście otrzymują okulary wirtualnej rzeczywistości. Poniżej można zobaczyć wideo prezentujące kolację w najdroższej restauracji.

Jak wygląda kolacja w restauracji Sublimotion?

Na stronie internetowej restauracji nie można znaleźć menu. To, co zostanie podane gościom, ma być do końca formą niespodzianki. Wiadomo, że kolacja składa się z 15 dań. W sieci nie brakuje relacji z kolacji w najdroższej restauracji świata. Tak swoje kulinarne doświadczenie z Sublimotion opisywała w serwisie news.com.au australijska dziennikarka Jackie Strause:

„Kiedy weszliśmy do sali, mieliśmy wrażenie, że przenieśliśmy się w czasie. W jadalni znajdował się biały, wielki stół z 12 wysokimi krzesłami i sięgającymi od podłogi do sufitu ekranami, które służyły za ściany, zapewniając w przestrzeni projekcję 360 stopni. Nasze nazwiska widniały w neonach nad wyznaczonymi miejscami".

Tym co wyróżnia Sublimotion od innych restauracji są technologiczne nowinki obecne towarzyszące gościom podczas kolacji. Dzięki menu zawieszonemu w wirtualnej rzeczywistości uczestnicy mogą obserwować latające nad ich głowami dania. Z okularami VR na głowie goście są też przenoszeni do alternatywnych rzeczywistości. W jednej z nich konsumują na pokładzie samolotu. Dostarczone gogle VR mogą także wyświetlać w czasie rzeczywistym dane o wartościach odżywczych kolejnych dań.

Kunsztowne menu podawane podczas kolacji w najdroższej restauracji świata. Fot. Facebook.com/ibizasublimotion

    Kim jest szef Paco Roncero?

    Szefem kuchni restauracji Sublimotion jest Paco Roncero. Kucharz przyszedł na świat w Kadyksie w 1969 roku. Kształcił się w wielu hiszpańskich szkołach kulinarnych, a praktykę zdobywał w uznanych restauracjach. W 2005 roku zdobył nagrodę Chef L'Avenir Award (Nagroda dla Szefa Przyszłości), przyznawaną przez Międzynarodową Akademię Gastronomii. Jest też autorem wielu książek kulinarnych oraz jurorem w różnych międzynarodowych edycjach programu telewizyjnego „Masterchef".

    Pierwsze gwiazdki Michelin uzyskał podczas pracy w madryckiej restauracji La Terraza del Casino. Wraz z zespołem 25 kucharzy jest też w posiadaniu dwóch kolejnych gwiazdek za Sublimotion na Ibizie. Przypominamy, że w czerwcu Bottiglieria 1881 w Krakowie została pierwszą polską restauracją z dwoma gwiazdkami Michelin.

    ŻRÓDŁA: EnVols, NYPost.com.

    Reklama

    Szukasz więcej fascynujących informacji na temat świata roślin i zwierząt, odkryć archeologicznych i nieskończonego Wszechświata? Zaprenumeruj magazyn „National Geographic Polska". Najnowszą ofertę znajdziesz na tej stronie.

    Nasz ekspert

    Łukasz Załuski

    Redaktor naczelny „National Geographic Polska". Uważny obserwator zmieniającego się świata i nowych trendów w technologiach. Miłośnik tenisa i europejskich stolic.
    Reklama
    Reklama
    Reklama