Najlepsza restauracja na świecie? Ani włoska, ani azjatycka
Najlepsza restauracja na świecie utrzymuje swój tytuł drugi rok z rzędu. Gdzie zjemy najlepiej? Kierunek i lokalizacja mogą zaskoczyć.
W tym artykule:
- Najlepsza restauracja na świecie
- Kuchnia hiszpańska najsmaczniejsza?
- Gdzie są najlepsze restauracje na świecie?
Różnorodne smaki świata to jeden z wielu powodów, dla których tak chętnie wyjeżdżamy za granicę. Bo jak to, pojechać do Wiednia i nie zjeść sznycla czy strudli? Sałatka grecka z kolei najlepiej smakuje oczywiście w Grecji, ale to niejedyny specjał lokalnej kuchni.
Najlepsza restauracja na świecie
Restauracje na całym świecie wracają do korzeni. Można odnieść wrażenie, że minęła już moda na serwowanie kilku tych samych dań w każdym kraju. Tak zwaną kuchnię międzynarodową wypierają lokalne specjały. To nie tylko sposób na podtrzymanie tradycji, ale też wspieranie turystyki zrównoważonej.
Najlepsze restauracje także stawiają na lokalne i sezonowe produkty. W tym roku pierwsze miejsce w zaszczytnym rankingu ponownie zajęła duńska restauracja Geranium. Lokal znajduje się niebanalnej lokalizacji – na ósmym piętrze stadionu narodowego w Kopenhadze. W menu są wyłącznie bezmięsne dania sezonowe kuchni skandynawskiej.
Geranium jest otwarta tylko cztery dni w tygodniu. W ten sposób szef kuchni Rasmus Kofoed i współwłaściciel restauracji Søren Ledet chcą zachować równowagę między życiem zawodowym i prywatnym. To ciekawe, że najlepsza restauracja na świecie serwuje mało popularną kuchnię skandynawską. I to na stadionie.
Najdroższy burger na świecie kosztuje 23 tys. złotych. Co jest w środku?
Umieszczenie tego typu dania w menu z pewnością przekłada się popularność restauracji, choć rekordowo drogiego burgera zamawia niewielu.Kuchnia hiszpańska najsmaczniejsza?
Na drugim miejscu znalazła się peruwiańska restauracja Central. Lokal prowadzą w Limie Virgilio Martínez i Pía León. Panowie awansowali ze swoją kuchnią o dwa miejsca wyżej niż rok temu. Ogólnie południowoamerykańskie restauracje zostały bardzo dobrze ocenione. 7. miejsce zajęła A Casa do Porco w São Paulo. Specjałem kuchni jest wieprzowina w różnych postaciach. 11. pozycja przypadła Maido, kolejnej restauracji w Limie. Tam z kolei królują dania będące połączeniem kuchni peruwiańskiej i japońskiej.
Jeszcze lepiej poradziły sobie restauracje w Hiszpanii. Tylko w pierwszej dziesiątce znalazły się aż trzy: Disfrutar (Barcelona) na trzecim miejscu, Diverxo (Madryt) na czwartym i Asador Etxebarri (Axpe) na szóstym.
Jak odkrywać świat poprzez kuchnie? Rozmowa z Karolem Okrasą
W kolejnym odcinku podcastu „National Geographic Traveler: Zjawiskowo” wybieramy się w podróż po świecie pełnym smaków, zapachów i aromatów.Gdzie są najlepsze restauracje na świecie?
W czołówce nie mogło zabraknąć włoskich restauracji. Co ciekawe, najwyższych miejsc nie zajęły lokale z Rzymu czy Neapolu, a ze znacznie mniejszych miejscowości. Jeśli planujemy kulinarną podróż po Włoszech, warto zatem zjechać z najpopularniejszych tras i odwiedzić restauracje Lido 84 w miasteczku Gardone Riviera i Le Calandre w Rubano.
Zaskoczeniem jest natomiast znikoma reprezentacja kuchni azjatyckiej, tak uwielbianej przez smakoszy również w Polsce. Najlepsza restauracja w Azji – tokijskie Den – zajęła dopiero odległe 20. miejsce.
W zestawieniu nie ma żadnej restauracji z Polski. Preferencje twórców zestawienia poznamy, odwiedzając na przykład Nobelhart & Schmutzig w Berlinie. Z roku na rok podróż do stolicy Niemiec trwa coraz krócej – w końcu to tylko 90 km od granicy.
Pełna lista 50 najlepszych restauracji na świecie poniżej:
- Geranium (Kopenhaga, Dania)
- Central (Lima, Peru)
- Disfrutar (Barcelona, Hiszpania)
- Diverxo (Madryt, Hiszpania)
- Pujol (Meksyk, Meksyk)
- Asador Etxebarri (Axpe, Hiszpania)
- A Casa do Porco (São Paulo, Brazylia)
- Lido 84 (Gardone Riviera, Włochy)
- Quintonil (Meksyk, Meksyk)
- Le Calandre (Rubano, Włochy)
- Maido (Lima, Peru)
- Uliassi (Senigallia, Włochy)
- Steirereck (Wiedeń, Austria)
- Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)
- Reale (Castel di Sangro, Włochy)
- Elkano (Getaria, Hiszpania)
- Nobelhart i Schmutzig (Berlin, Niemcy)
- Alchemik (Kopenhaga, Dania)
- Piazza Duomo (Alba, Włochy)
- Den (Tokio, Japonia)
- Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)
- Septime (Paryż, Francja)
- Jane (Antwerpia, Belgia)
- The Chairman (Hongkong)
- Frantzén (Sztokholm, Szwecja)
- Restauracja Tim Raue (Berlin, Niemcy)
- Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgia)
- Clarence (Paryż, Francja)
- St. Hubertus (San Cassiano, Włochy)
- Florilege (Tokio, Japonia)
- Arpège (Paryż, Francja)
- Mayta (Lima, Peru)
- Atomix (Nowy Jork)
- Hiša Franko (Kobarid, Słowenia)
- The Clove Club (Londyn, Wielka Brytania)
- Odeta (Singapur)
- Fyn (Kapsztad, RPA)
- Jordnær (Kopenhaga, Dania)
- Sorn (Bangkok, Tajlandia)
- Schloss Schauenstein (Fürstenau, Szwajcaria)
- La Cime (Osaka, Japonia)
- Quique Dacosta (Dénia, Hiszpania)
- Boragó (Santiago, Chile)
- Le Bernardin (Nowy Jork)
- Narisawa (Tokio, Japonia)
- Belcanto (Lizbona, Portugalia)
- Oteque (Rio de Janeiro, Brazylia)
- Leo (Bogota, Kolumbia)
- Ikoyi (Londyn, Anglia)
- SingleThread (Healdsburg, Kalifornia)