Reklama

W tym artykule:

  1. Najlepsza restauracja na świecie
  2. Kuchnia hiszpańska najsmaczniejsza?
  3. Gdzie są najlepsze restauracje na świecie?
Reklama

Różnorodne smaki świata to jeden z wielu powodów, dla których tak chętnie wyjeżdżamy za granicę. Bo jak to, pojechać do Wiednia i nie zjeść sznycla czy strudli? Sałatka grecka z kolei najlepiej smakuje oczywiście w Grecji, ale to niejedyny specjał lokalnej kuchni.

Najlepsza restauracja na świecie

Restauracje na całym świecie wracają do korzeni. Można odnieść wrażenie, że minęła już moda na serwowanie kilku tych samych dań w każdym kraju. Tak zwaną kuchnię międzynarodową wypierają lokalne specjały. To nie tylko sposób na podtrzymanie tradycji, ale też wspieranie turystyki zrównoważonej.

Najlepsze restauracje także stawiają na lokalne i sezonowe produkty. W tym roku pierwsze miejsce w zaszczytnym rankingu ponownie zajęła duńska restauracja Geranium. Lokal znajduje się niebanalnej lokalizacji – na ósmym piętrze stadionu narodowego w Kopenhadze. W menu są wyłącznie bezmięsne dania sezonowe kuchni skandynawskiej.

Geranium jest otwarta tylko cztery dni w tygodniu. W ten sposób szef kuchni Rasmus Kofoed i współwłaściciel restauracji Søren Ledet chcą zachować równowagę między życiem zawodowym i prywatnym. To ciekawe, że najlepsza restauracja na świecie serwuje mało popularną kuchnię skandynawską. I to na stadionie.

Najdroższy burger na świecie kosztuje 23 tys. złotych. Co jest w środku?

Umieszczenie tego typu dania w menu z pewnością przekłada się popularność restauracji, choć rekordowo drogiego burgera zamawia niewielu.
Najdroższy burger na świecie kosztuje 23 tysiące złotych. Co jest w środku?
fot. De Daltons

Kuchnia hiszpańska najsmaczniejsza?

Na drugim miejscu znalazła się peruwiańska restauracja Central. Lokal prowadzą w Limie Virgilio Martínez i Pía León. Panowie awansowali ze swoją kuchnią o dwa miejsca wyżej niż rok temu. Ogólnie południowoamerykańskie restauracje zostały bardzo dobrze ocenione. 7. miejsce zajęła A Casa do Porco w São Paulo. Specjałem kuchni jest wieprzowina w różnych postaciach. 11. pozycja przypadła Maido, kolejnej restauracji w Limie. Tam z kolei królują dania będące połączeniem kuchni peruwiańskiej i japońskiej.

Jeszcze lepiej poradziły sobie restauracje w Hiszpanii. Tylko w pierwszej dziesiątce znalazły się aż trzy: Disfrutar (Barcelona) na trzecim miejscu, Diverxo (Madryt) na czwartym i Asador Etxebarri (Axpe) na szóstym.

Jak odkrywać świat poprzez kuchnie? Rozmowa z Karolem Okrasą

W kolejnym odcinku podcastu „National Geographic Traveler: Zjawiskowo” wybieramy się w podróż po świecie pełnym smaków, zapachów i aromatów.

Gdzie są najlepsze restauracje na świecie?

W czołówce nie mogło zabraknąć włoskich restauracji. Co ciekawe, najwyższych miejsc nie zajęły lokale z Rzymu czy Neapolu, a ze znacznie mniejszych miejscowości. Jeśli planujemy kulinarną podróż po Włoszech, warto zatem zjechać z najpopularniejszych tras i odwiedzić restauracje Lido 84 w miasteczku Gardone Riviera i Le Calandre w Rubano.

Zaskoczeniem jest natomiast znikoma reprezentacja kuchni azjatyckiej, tak uwielbianej przez smakoszy również w Polsce. Najlepsza restauracja w Azjitokijskie Den – zajęła dopiero odległe 20. miejsce.

W zestawieniu nie ma żadnej restauracji z Polski. Preferencje twórców zestawienia poznamy, odwiedzając na przykład Nobelhart & Schmutzig w Berlinie. Z roku na rok podróż do stolicy Niemiec trwa coraz krócej – w końcu to tylko 90 km od granicy.

Pełna lista 50 najlepszych restauracji na świecie poniżej:

Reklama
  1. Geranium (Kopenhaga, Dania)
  2. Central (Lima, Peru)
  3. Disfrutar (Barcelona, ​​Hiszpania)
  4. Diverxo (Madryt, Hiszpania)
  5. Pujol (Meksyk, Meksyk)
  6. Asador Etxebarri (Axpe, Hiszpania)
  7. A Casa do Porco (São Paulo, Brazylia)
  8. Lido 84 (Gardone Riviera, Włochy)
  9. Quintonil (Meksyk, Meksyk)
  10. Le Calandre (Rubano, Włochy)
  11. Maido (Lima, Peru)
  12. Uliassi (Senigallia, Włochy)
  13. Steirereck (Wiedeń, Austria)
  14. Don Julio (Buenos Aires, Argentyna)
  15. Reale (Castel di Sangro, Włochy)
  16. Elkano (Getaria, Hiszpania)
  17. Nobelhart i Schmutzig (Berlin, Niemcy)
  18. Alchemik (Kopenhaga, Dania)
  19. Piazza Duomo (Alba, Włochy)
  20. Den (Tokio, Japonia)
  21. Mugaritz (San Sebastian, Hiszpania)
  22. Septime (Paryż, Francja)
  23. Jane (Antwerpia, Belgia)
  24. The Chairman (Hongkong)
  25. Frantzén (Sztokholm, Szwecja)
  26. Restauracja Tim Raue (Berlin, Niemcy)
  27. Hof van Cleve (Kruishoutem, Belgia)
  28. Clarence (Paryż, Francja)
  29. St. Hubertus (San Cassiano, Włochy)
  30. Florilege (Tokio, Japonia)
  31. Arpège (Paryż, Francja)
  32. Mayta (Lima, Peru)
  33. Atomix (Nowy Jork)
  34. Hiša Franko (Kobarid, Słowenia)
  35. The Clove Club (Londyn, Wielka Brytania)
  36. Odeta (Singapur)
  37. Fyn (Kapsztad, RPA)
  38. Jordnær (Kopenhaga, Dania)
  39. Sorn (Bangkok, Tajlandia)
  40. Schloss Schauenstein (Fürstenau, Szwajcaria)
  41. La Cime (Osaka, Japonia)
  42. Quique Dacosta (Dénia, Hiszpania)
  43. Boragó (Santiago, Chile)
  44. Le Bernardin (Nowy Jork)
  45. Narisawa (Tokio, Japonia)
  46. ​​Belcanto (Lizbona, Portugalia)
  47. Oteque (Rio de Janeiro, Brazylia)
  48. Leo (Bogota, Kolumbia)
  49. Ikoyi (Londyn, Anglia)
  50. SingleThread (Healdsburg, Kalifornia)

Nasz ekspert

Mateusz Łysiak

Dziennikarz zakręcony na punkcie podróżowania. Pierwsze kroki w mediach stawiał w redakcjach internetowej i papierowej magazynu „Podróże”. Redagował i wydawał m.in. w gazeta.pl i dziendobrytvn.pl. O odległych miejscach (czasem i tych bliższych) lubi pisać nie tylko w kontekście turystycznym, ale też przyrodniczym i społecznym. Marzy o tym, żeby zobaczyć zorzę polarną oraz Machu Picchu. Co poza szlakiem? Kuchnia włoska, reportaże i pływanie.
Reklama
Reklama
Reklama