Co zjeść w Hiszpanii? 5 hitów kuchni iberyjskiej
Jeżeli planujesz podróż do Hiszpanii, warto wiedzieć, co czeka cię na miejscu. Oprócz pięknych plaż, zjawiskowych krajobrazów i przepięknych zabytków, ten kraj oferuje również niezwykle aromatyczną i różnorodną kuchnię. Oto TOP 5 potraw, które musisz zjeść na Półwyspie Iberyjskim.
W tym artykule:
Podróżować można na wiele sposobów. Wszyscy się różnimy i różnią się również nasze potrzeby. Jedni wolą spędzać urlop na plaży, inni zwiedzać starożytne zabytki lub muzea, a jeszcze inni preferują eksplorowanie miejskiej dżungli. Ale kraje można zwiedzać również poprzez kuchnie. W każdym zakątku świata znajdziemy zupełnie różne smaki.
To właśnie niektóre potrawy mogą czynić dany region wyjątkowym. I tak indyjskie miasteczka pachną curry, chilli i kardamonem, Meksyk przepełniony jest aromatem papryki i kuminu, Japonia soją, a Włochy czerwonym winem i oregano. Dziś jednak wybieramy się do słonecznej Iberii aby zobaczyć czym pachnie ten kraj i podpowiadamy, co zjeść w Hiszpanii.
Jakie śniadania zjemy za granicą? Sprawdź, jak dobrze znasz inne kraje
Co kraj to obyczaj, a co kultura to inna kuchnia. Na całym świecie śniadania różnią się od siebie. Niektórzy wolą zacząć dzień konkretnym i sytym posiłkiem, a inni preferują delikatne...Paella
Klasyk nad klasykami, ale w żadnym rankingu nie można pominąć tej niezwykle aromatycznej potrawy. Chociaż serwowana jest w całej Hiszpanii, nie zapominajmy, że receptura na to danie pochodzi z Walencji. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa patella, które w starożytnym Rzymie oznaczało głębokie naczynie, w którym składano bogom ofiary. Jakże jest ona dziś adekwatna, ponieważ paella, którą przygotowują dziś najlepsi hiszpańscy szefowie kuchni, niemalże ociera się o boskość. To tradycyjne danie powstaje na bazie ryżu, mięsa z królika lub kurczaka i owoców morza oraz pomidorów fasoli i papryki. Całość dopełnia dodatek szafranu i rozmarynu.
Tortilla de patatas
Tortilla española tylko z nazwy przypomina swojego meksykańskiego krewnego. Fani kuchni tex-mex mogą być lekko zdziwieni na widok omletu, który robi się z jajek i ziemniaków. Potrawa zaliczana jest do tak zwanych tapas, czyli hiszpańskich przekąsek, ale można zjeść ją również na lunch lub kolację. W zależności od restauracji, możemy spotkać to danie w różnych wariantach. Niektórzy kucharze podają ją w formie tradycyjnej z czosnkiem i oliwą z oliwek, ale spotkamy również bary, w których tortilla de patatas serwowana jest z chorizo, tartym serem lub różnymi warzywami.
Herbata to jedna z chińskich świętości. Ile kosztuje nadroższa? Tak dużo, że szkoda ją pić
W Chinach herbata jest pita na wiele sposobów. Niektóre zasady są powielane w wielu tradycjach. O czym warto pamiętać?Gazpacho
Kto oglądał kultowy film „Kobiety na skraju załamania nerwowego”, ten na pewno pamięta zabójcze gazpacho. Chociaż skosztowanie zupy z obrazu Pedro Almodovara mogłoby mieć raczej nieprzyjemne skutki, w rzeczywistości jest to niezwykle pyszna i orzeźwiająca potrawa. I znowu mamy tu do czynienia z hiszpańskim minimalizmem. Zupa ma postać kremu z przecieru z surowych pomidorów, cebuli, czosnku, octu, oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Niektórzy dodają również ogórki i paprykę. Podawana jest na zimno. To pochodzące z Andaluzji danie idealnie nadaje się na słoneczne, hiszpańskie dni.
Hiszpańskie mięso
Hiszpania słynie z produktów mięsnych i wędlin. W większości supermarketów i na lokalnych targowiskach wiszą ogromne kawałki wieprzowego udźca. To właśnie jamón serrano, czyli szynka długodojrzewająca, która podsuszana jest według tradycyjnej metody. W Hiszpanii warto spróbować również wyrabianej ręcznie kiełbasy wieprzowej. Klasyczny fuet pochodzi z Katalonii, a podczas dojrzewania pokrywa się pleśnią.
To istna feeria wielu smaków. Łączą się tam słodycz, goździki, pieprz, czosnek oraz kolendra. Pisząc o hiszpańskim mięsie nie można oczywiście zapominać o chorizo. To prawdziwy klasyk, uwielbiany przez ludzi na całym świecie. Ta długodojrzewająca kiełbasa ma bardzo intensywny smak i zapach. Wyczuwalny jest charakterystyczny aromat papryki. Wszystkie te produkty podawane są w kraju Półwyspu Iberyjskiego w formie tapas.
Kuchnie świata. Czy wiedziałeś skąd pochodzą te potrawy?
W zglobalizowanym świecie nawet na końcu świata możemy zjeść ramen, amerykańskie burgery, czy hummus. Nie zawsze zdajemy sobie jednak sprawę, skąd pochodzą te potrawy. Czasem nie jest to ...Churros
Churrosy to istny raj dla smakoszy słodkości. Te słodkie paluszki wytwarzane są z ciasta parzonego, na następnie są smażone na głębokim oleju. Posypane cukrem pudrem lub cynamonem, najlepiej jeść na ciepło i maczać w czekoladzie lub innym słodkim musie. Co ciekawe, ten deser jest równie popularny w krajach Ameryki Środkowej, głównie w Meksyku oraz na południu Stanów Zjednoczonych. Hiszpanie często jedzą churros na śniadanie.