Ravioli ze szpinakiem i ricottą. Przepis z Południowego Tyrolu
Południowy Tyrol to nie tylko piękne krajobrazy, ale także smaczne jedzenie przygotowywane z najlepszej jakości produktów
Na farmach Roter Hahn gospodarze przygotowują dania ze swoich produktów. Tyrolskie krowy siwe czyli „Grauvieh” dają wysokiej jakości mleko, idealne do przygotowywania serów. Również z ich mięsa przygotowuje się wyjątkowe gulasze i domowe kiełbaski. Na farmach znajdziemy też mnóstwo smacznych warzyw i owoców. Ale to właśnie te sery kuszą najbardziej, dlatego dzisiaj przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą - prosto z Południowego Tyrolu.
Ravioli ze szpinakiem i ricottą (Schlützkrapfen)
Składniki
Ciasto:
400 g żytniej mąki
100 g mąki pszennej
1 jajko
sól
letnia woda, jeśli potrzeba
Nadzienie:
100 g szpinaku
200 g sera ricotta
sól, pieprz
gałka muszkatołowa, szczypiorek
3 łyżki stołowe oleju
2 łyżki stołowe parmezanu
1 ugotowany ziemniak
Przygotowanie
Zagnieć mąkę, jaja, sól i olej na gładkie ciasto. Jeśli potrzebujesz, dolej ciepłej wody. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto na cienki placek i wycinaj (np. szklanką) okręgi. Przygotuj nadzienie: wymieszaj ugotowany, posiekany szpinak z serem ricotta, rozgniecionym ziemniakiem, parmezanem, szczypiorkiem i ziołami. Kółka z ciasta wypełnij nadzieniem i zlep razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Gotuj we wrzątku i serwuj z masłem i parmezanem.