Reklama

Jeżeli mierzyć ją długością życia mieszkańców, różnorodnością i liczbą gwiazdek Michelina (w 2015 roku 3 gwiazdki przyznano aż 12 tokijskim restauracjom - żadne inne miasto nie może się poszczycić takim wynikiem) to rzeczywiście japońska kuchnia nie ma sobie równych. Oto kulinarne hity kraju kwitnącej wiśni.

Reklama
1. Sushi

Fot. Shutterstock

Bez wątpienia największa gwiazda japońskiej kuchni. Dobre sushi musi spełniać dwa warunki, być zrobione ze świeżych produktów przez kogoś ktoś, kto się zna na rzeczy. Danie to powstało w VIII wieku i początkowo składało się z solonej ryby zawiniętej w sfermentowany ryż. Dzisiejsze różni się od historycznego chociażby tym, że ryż jest gotowany i zaprawiany octem ryżowym. Wymyślił je 100 lat temu Hanaya Yohei, żeby zabiegani Tokijczycy mogli coś szybko przekąsić.

2. Tempura

Fot. Shutterstock

To danie Japończycy zawdzięczają Portugalczykom. Dzięki nim poznali oni zalety smażenia w głębokim tłuszczu i dziś stali się mistrzami tej sztuki. Umoczone w panierce z mąki, wody, sody i jajek - warzywa, ryby i owoce morza wrzucane są na olej o odpowiedniej temperaturze - nie może być ona za wysoka, a smażenie zbyt długie. Chodzi bowiem o to, żeby danie było chrupiące, a składniki zachowały swój smak.

3. Ramen

Fot. Shutterstock

To jedna z najpopularniejszych japońskich zup o chińskich korzeniach. Jej podstawą, oryginalnie, był wołowy rosół, do którego dodaje się pszenny makaron - długi i cienki. Ma ona jednak nieskończenie dużo wariacji - rosół może być z kurczaka, wołowiny, a dodatki to świeże warzywa, grzyby i gotowane jajko.

4. Okonomi

Fot. Shutterstock

Czyli japońska wersja naleśnika. Ciasto smaży się na patelni lub specjalnym blacie, a potem dodaje wszystko to co klient lubi, mięso, warzywa, ser, wasabi. I zasmaża ponownie.

5. Miso

Fot. Shutterstock

My nie wyobrażamy sobie poranka bez kawy, a Japończycy bez miseczki zupy miso. Jej podstawą jest dashi, bulion zrobiony z wiórków ryby bonito i wodorostów, do którego dodaje się miso- pastę sojową. A następnie wrzuca sezonowe warzywa, grzyby, ryby i tofu. Ważne, żeby składniki były różnorodne kolorystycznie.

6. Taiyaki

Fot. Shutterstock

Japońskie wafle w kształcie ryby. Podawane na ciepło z nadzieniem z fasoli, sera, kremu, czekolady. Wymyślono je 100 lat temu, żeby biedacy, których nie stać było na prawdziwe ryby mieli chociaż ich namiastkę.

7. Donburi

Fot. Shutterstock

Miska, a w niej ryż, który zawsze był podstawą japońskiej kuchni. Na nim zaś kołderka z dodatków, którymi mogą być warzywa, mięso, ryby, jajka. A do tego sos na bazie soi.

8. Wołowina kobe

Fot. Shutterstock

czyli jedno z najdroższych mięs świata - kilogram kosztuje około 500 dolarów. Żeby uzyskać charakterystyczną strukturę mięsa z białymi żyłkami tłuszczu krowy są karmione specjalną paszą, masowane sake, słuchają relaksującej muzyki, a do picia dostają piwo. Dzięki tym zabiegom steki nie potrzebują do smażenia tłuszczu- są soczyste i niezwykle delikatne w smaku.

9. Fugu

Fot. Shutterstock

Najbardziej kontrowersyjny rarytas świata. Kucharze muszą przez wiele lat uczyć się, jak go przyrządzać, żeby nie zabiło klienta. Ryba fugu zawiera bowiem toksyczne substancje w wątrobie, jajnikach i skórze, które paraliżują układ oddechowy - jest 1200 razy bardziej toksyczna od cyjanku. Ale Japończycy nigdy z niego nie zrezygnują - wprost uwielbiają się nim delektować. Podobno paraliżuje usta, co wpływa na niesamowite doznania smakowe.

10. Dango

Fot. Shutterstock

Reklama

Japońskie pierogi zrobione z słodkiej mąki ryżowej. Polane słodkim sosem i serwowane z zieloną herbatą.

Reklama
Reklama
Reklama