Egzotyczne koktajle z całego świata
Lato dobiegło końca, sezon wakacyjny się kończy, a leżakowanie na plaży z drinkiem z palemką odchodzi w niepamięć. Czasu nie zawrócimy, nie mamy też wpływu na pogodę, jednak mamy sposób, żeby umilić długi czas oczekiwania na kolejne wakacje.
Koktajle znane głównie z barów przy plaży wcale nie są tak trudne w przygotowaniu jak się wydaje, a narzędzia barmańskie można zastąpić domowym arsenałem. Bardziej wymagającym polecamy skorzystać z usług firmy DELI Catering. Posiada ona w swojej ofercie Deli CoctailBar z drinkami z całego świata, które dodadzą egzotycznego klimatu każdej imprezie.
Mojito
Aby przygotować jeden z najpopularniejszych drinków – mojito wystarczy odrobina cukru trzcinowego, pół limonki, garść liści mięty, woda gazowana i oczywiście rum. Do (najlepiej) wysokiej szklanki wrzuć 4 łódki limonki i muddlerem ostrożnie je rozgnieć, aby owoc wypuścił sok. Jeśli nie masz w domu muddlera, a sama nazwa nic ci nie mówi, po prostu wciśnij limonki do środka. Następnie dodaj miętę i zasyp wszystko lodem (najlepiej kruszonym). Na koniec dodaj 40ml białego rumu i łyżkę cukru trzcinowego. Pozostałą przestrzeń szklanki wypełnij gazowaną wodą. Jeśli zwykłe mojito dla ciebie to nuda możesz dodać np. mus truskawkowy, albo wycisnąć sok z grejpfruta - twój drink nabierze niepowtarzalnego koloru.
Daiquiri
Kolejnym koktajlem, który przeniesie twoją imprezę na karaibską plażę jest daiquiri. Do przyrządzenia tego drinka potrzebny ci jest shaker, ale można go zastąpić blenderem. Kostki lodu, 40ml rumu, sok z połówki limonki i łyżkę cukru trzcinowego dodaj do shakera lub blendera i energicznym ruchem wymieszaj składniki w shakerze lub po prostu włącz blender, aż twój koktajl osiągnie jednolity kolor. Wszystko przelej do kieliszka do koktajli. Możesz urozmaicić swój koktajl np. musem z malin.
Caipirinha
Teraz przenosimy się na Copacabanę. Caipirinha to drink na bazie brazylijskiego trunku produkowanego z fermentowanego soku trzcinowego o nazwie cachaça. Sam trunek jest porównywany do wódki, lecz w smaku jest odrobinę słodki i owocowy. W Polsce nie jest zbyt popularny lecz coraz łatwiej go dostać, zwłaszcza w większych miastach. Caipirinha jest bardzo prosta w wykonaniu. Do szklanki dodaj 4 łódki limonki i łyżkę brązowego cukru, wyciśnij sok muddlerem ( jeśli go nie masz postępuj jak w przepisie na mojito). Dodaj kruszony lód i wlej 40ml Cachaçy. Wszystko wymieszaj i gotowe. Możesz też przygotować wszystko w shakerze.
Tequila Sunrise
Wygląd tego drinka robi wrażenie, a w przygotowaniu jest niezwykle prosty. Umieść w shakerze lub blenderze 40ml tequili, 100ml soku pomarańczowego i lód. Wszystko wymieszaj i przelej do wysokiej szklanki. Następnie dodaj powoli 20ml grenadiny, najlepiej przelewając po odwróconej łyżeczce. Powinna spłynąć na dno tak, by koktajl wyglądem przypominał wschód słońca. Od biedy, grenadynę można zastąpić syropem malinowym – wyglądać będzie tak samo, ale znawcy wyczują różnicę w smaku, więc jakby co, nie wiesz tego od nas.
Mai Tai
To drink dla tych, którzy mogą pochwalić się bogatszym arsenałem w domowym barku. Do przygotowania potrzeba aż 4 rodzajów alkoholu: ciemny i jasny rum, likier triple sec i amaretto. Do shakera dodaj po 30ml jasnego i ciemnego rumu, po 15 ml triple seca i amaretto, łyżkę soku z cytryny, 40ml soku ananasowego i 30ml soku pomarańczowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do wysokiej szklanki.
1 z 5
Egzotyczne koktajle
2 z 5
Egzotyczne koktajle
3 z 5
Egzotyczne koktajle
4 z 5
Egzotyczne koktajle
5 z 5
Egzotyczne koktajle