Reklama

MATERIAŁ PARTNERA

Reklama

Kultura i pejzaż Południowego Tyrolu zachwycają niezwykłym połączeniem piękna Alp i śródziemnomorskiego stylu życia – nic więc dziwnego, że i południowotyrolska kuchnia jest unikatowa, a wyśmienitym bukietem win można rozkoszować się nawet na stokach.

Niezwykły Południowy Tyrol

Południowy Tyrol to najbardziej na północ wysunięta część Włoch. Śnieg w tym regionie to pewnik, a i o słońce tam nietrudno – odnotowuje się tu aż 300 słonecznych dni w roku. Południowotyrolskie szlaki narciarskie mają łączną długość ponad 1000 km. Znajdujące się na tym obszarze wapienne, górskie kolosy – Dolomity – zostały wpisane na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Na narty – Dolomiti Superski

Źródło: Dolomiti Superski/Harald Wisthaler

Południowy Tyrol słynie z doskonale przygotowanych, widowiskowych tras narciarskich. Największą sieć ośrodków stanowi Dolomiti Superski – to gigantyczna infrastruktura, składająca się z 1200 km tras, ponad 460 wyciągów i 12 ośrodków narciarskich, spośród których 7 znajduje się na terenie Południowego Tyrolu. Kupno karnetu otwiera przed nami możliwość nieograniczonego korzystania z urządzeń w całym kompleksie i szusowania po idealnie zaśnieżonych stokach. Poza podziwianiem malowniczych alpejskich krajobrazów i korzystaniem z dobrze oznaczonych szlaków, warto skosztować specjałów tradycyjnej południowotyrolskiej kuchni, serwowanych przez kucharzy w maleńkich restauracjach, mieszczących się w górskich chatach – wiele z nich oferuje także dania śródziemnomorskie. Można też w nich delektować się wyjątkowym smakiem i aromatem win, z których słynie ten region (www.dolomitisuperski.com).

Jeśli wykupisz skipass do Dolomiti Superski dla osoby dorosłej, otrzymasz darmowy karnet dla dziecka poniżej 8 lat i 30%-ową zniżkę dla dzieci w wieku 8-16 lat. Poszczególnie ośrodki oferują jeszcze inne zniżki dla rodzin – jest to region idealny na rodzinne wakacje – ale pamiętaj, by mieć ze sobą dokumenty potwierdzające stopień pokrewieństwa.

Na narty – Ortler Skiarena

Kompleks Ortler Skiarena składa się z 15 oddzielnych ośrodków objętych jednym skipassem – łączy w sobie 320 km tras narciarskich, 67 wyciągów krzesełkowych, 9 kolejek linowych i 8 gondolowych. Ciekawostka: w tym regionie znajdują się dwa lodowce: Val Senales/Schnalstal oraz Solda/Sulden (www.ortlerskiarena.com).

Mieszanka kultur

Doskonałą ilustracją połączenia tych dwóch, zdawałoby się raczej odmiennych sposobów bycia – austriackiego umiłowania porządku oraz włoskiego luzu i radości życia – są degustacje win urządzane na stokach, np. wydarzenie „Sommelierzy na stokach”, które będzie odbywało się od grudnia do marca w wyznaczonych terminach. Warto poszusować po zboczach Alta Badia, a w mijanych po drodze chatach skosztować najlepszych południowotyrolskich gatunków win. Uczestnikom będą towarzyszyć sommelier i instruktor jazdy na nartach. Z kolei 11.03.2018 w rejonie Alpe di Siusi/Seiser Alm koneserów wina skusić mogą „Najlepsze wina Alto Adige u stóp Dolomitów” (Dolovino on snow), a od 04.01 do 05.04.2018 w Obereggen – degustacja lokalnych serów i win w przyciągającym wzrok wnętrzu Berghütte Oberholz.

O winach słów kilka – dla koneserów wyjątkowego bukietu

Źródło: IDM Südtirol/SeifertUebler

W 2017 roku przewodnik I Vini d’Italia wraz z organizacją Gambero Rosso & Slow Food wyróżnił aż 27 win z Południowego Tyrolu prestiżową nagrodą „Tre Bicchieri” (Trzy Kieliszki) za najlepsze wina. Jest to rekordowy wynik tego regionu – wcześniej liczba nagrodzonych trunków wahała się pomiędzy 25 a 27.

Południowy Tyrol produkuje mniej więcej równą ilość win czerwonych i białych. Aż 98% z nich posiada włoski znak jakości dla win DOC. Trzy szczepy uchodzą za autochtoniczne dla Południowego Tyrolu – są to Vernatsch, Gewürztraminer oraz Lagrein.

Na odmianę Vernatsch można natknąć się w niemal każdej południowotyrolskiej winnicy – to najbardziej tradycyjny gatunek winorośli w tym regionie. Czerwone wino, uzyskiwane z owoców tego szczepu, zawdzięcza swoją niesłabnącą popularność delikatnemu, owocowemu smakowi i lekkiemu zapachowi migdałów. Najlepiej smakuje w towarzystwie tradycyjnych południowotyrolskich potraw i delikatnych serów.

Gewürztraminer z kolei odznacza się niezwykle bogatym bukietem zapachowym. To białe półsłodkie wino pachnie różami, goździkami i egzotycznymi owocami. Najlepiej pobudza kubki smakowe, gdy jest serwowane z daniami pikantnymi.

Lagrein – najprawdopodobniej najstarszy południowotyrolski gatunek winorośli – jest uprawiany wyłącznie w regionie Południowego Tyrolu. Znane są dwie jego odmiany – Südtiroler Lagrein, dająca tradycyjne czerwone wino oraz Lagrein Kretzer, z której produkuje się rosé. Szczep ten daje wino o głębokim, wytrawnym smaku i aromacie wanilii, jeżyn oraz czarnej borówki.

Kraina wina

Pasjonatom procesu produkcji wina spodoba się w regionie Bolzano/Bozen. Biegnie w nim najstarszy szlak winny we Włoszech, a przy nim znajduje się szesnaście gmin winiarskich, w których można nie tylko skosztować wyśmienitych trunków, ale i pogawędzić z miejscowymi o historii wina i usłyszeć ciekawostki na jego temat.
Więcej na temat Południowego Tyrolu przeczytasz tutaj: www.suedtirol.info/zima oraz tu: www.facebook.com/poludniowytyrol.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama