Gdzie zjemy najsmaczniejsze polskie dania? Oto 7 restauracji z regionalnymi potrawami
Kartacze, pierogi i tradycyjne mięsiwa. Sprawdź, gdzie zjesz najlepsze dania kuchni polskiej.
1 z 7
Polskie dania
Modra kuchnia, Poznań
Kuchnia wielkopolska kojarzy się przede wszystkim z pyrami (ziemniakami), ale czasy, kiedy to one królowały na poznańskich stołach odeszły dawno do lamusa.
Czas na dania z Wielkopolski godne XXI wieku! Indyk w sosie cydrowym z kulebiakiem i zupa borowikowa to niektóre z propozycji, które oferuje poznańska "Modra Kuchnia".
Tutejsze dania to fantazyjne wariacje na temat kuchni polskiej i europejskiej, które można testować na swoim podniebieniu w przeuroczym wnętrzu.
Źródło: Modra kuchnia
2 z 7
Polskie dania
Cedrowy Dworek, okolice Trójmiasta
Wizyta w zaadaptowanej w zabytkowym gospodarstwie restauracji "Cedrowy Dworek" jest jak podróż w czasie. Można tu w przytulnym wnętrzu w klimacie tradycyjnego, żuławskiego gościńska smakować eleganckie potrawy, przygotowywane wyłącznie z lokalnych produktów.
Warto skusić się na zupę z brukwi na gęsinie albo pierogi z karkówką na sosie pieczarkowo - śmietanowym. Opłaca się dla nich przyjechać choćby z Krakowa.
Źródło: Cedrowy Dworek
3 z 7
Polskie dania
Restauracja Piękna Góra, Gołdap
Najlepsze kartacze w okolicy i tradycyjne polskie zupy podawane z domowymi kluskami lanymi! Takimi suwalskimi rarytasami zachęca do odwiedzin zajazd i restauracja "Piękna Góra" w Gołdapi.
PS. Obok znajduje się fantastyczny park linowy, w którym można przejechać na uprzęży nad jeziorem! Lepiej zrobić to przed obiadem...
Źródło: Łukasz Urynowicz 'Lukaszeq'/Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0
4 z 7
Polskie dania
Czerwony Wieprz, Warszawa
Jagnięcina Lenina, zrazy z dzika a'la Tito czy Barszcz Przodownika Pracy. Między innymi takie dania można znaleźć w menu PRL-owskiej oberży "Czerwony Wieprz" w centrum Warszawy.
Aby poczuć ten niepowtarzalny klimat i zjeść naprawdę wspaniałe (choć może nieszczególnie dietetyczne) potrawy przyjeżdżają tu takie gwiazdy jak John Malkovich czy Bruce Willis (a także prezydenci i ambasadorowie).
Źródło: Flickr / VnGrijl / CC BY 2.0
5 z 7
Polskie dania
Zapiecek, Warszawa
"Zapiecek" to sieć pierogarni, w której mimo ogromnej popularności wszystkie pierogi są codziennie lepione ręcznie.
Wybierz nadzienie (z soczewicą, z pieczarkami, klasyczne ruskie i wiele innych) i dodatek (np. okrasę, masełko, kwaśną śmietana, żurawinę) i skomponuj własną pierogową ucztę.
Dodatkowo, danie zostanie Ci zaserwowane w żeliwnych naczyniach i na drewnianych deskach.
Źródło: Zapiecek
6 z 7
Polskie dania
Kapiodoro, Ruciane Nida
Niepozorne z zewnątrz i o dość fantazyjnym wystroju "Kapiodoro" skradnie Ci serce przy pierwszym kęsie zamówionej potrawy. Położona w samym sercu Mazur, na szlaku Wielkich Jezior restauracja czerpie inspiracje ze swojego malowniczego i smakowitego regionu. Miejscowe polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym i (nie)zwykła pomidorówka są warte grzechu.
Fot. archiwum autora
7 z 7
Polskie dania
Restauracja Tatiana, Katowice
Jak kuchnia śląska, to przede wszystkim zrazy! Jedne z najsmakowitszych w Katowicach, można zjeść w przytulnej restauracji "Tatiana". Oczywiście podawane są z kluskami śląskimi i modrą kapustą. Poza tym, serwowane są tu takie pyszności jak duszony karczek z dzika, domowe ruskie pierogi z podsmażaną cebulką, krem chrzanowy, czy pasztet z gęsich wątróbek.
Źródło: Tatiana