Przyrządzamy gęsinę na Świętego Marcina! [PRZEPIS]
11 listopada to także dzień Świętego Marcina. Tego dnia w polskich domach powraca zwyczaj spożywania gęsiny.
Wolny od pracy 11 listopada sprzyja domowemu biesiadowaniu. W Poznaniu na cześć Świętego Marcina - patrona dzieci, hotelarzy, kapeluszników, żołnierzy, podróżników, właścicieli winnic i żebraków - (dosłownie) jak świeże bułeczki rozchodzą się rogale świętomarcińskie (zobacz nasz przepis). Może warto, by królową stołu tego dnia była gęś?
Polska hodowla gęsi sięga XVII wieku, zwyczaj spożywania gęsiny w dniu Świętego Marcina to również wielowiekowa tradycja. Postanowiliśmy więc na nowo odkryć ten nieco zapomniany zwyczaj. Tym razem w słodkim połączeniu.
Przedstawiamy polski przepis na piersi gęsie pieczone w cydrze ze śliwką kalifornijską! Największe walory smakowe przypisuje się młodej, polskiej gęsi owsianej, a tajemnicą sukcesu jest nacięcie skórki i tłuszczu w kratkę, a następnie powolne smażenie aż do momentu, gdy skórka stanie się apetycznie rumiana. Oto przepis:
Pierś gęsia pieczona w cydrze ze śliwkami kalifornijskimi
(4 porcje, czas przygotowania: 70 minut)
Składniki:
- 80 dkg piersi gęsiej (2 filety)
- 300 ml cydru wytrawnego lub półwytrawnego
- 2 winne jabłka
- 10 śliwek kalifornijskich
- 6 ząbków czosnku
- 10 gałązek tymianku
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
1. Gęsie mięso myjemy, osuszamy, nacinamy w kratkę. Solimy, obkładamy gałązkami tymianku i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Smażymy. Zobacz szczegóły >>
2. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, dolewamy cydr. Gęsinę obkładamy jabłkami, suszonymi śliwkami, gałązkami tymianku, dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku. W piekarniku rozgrzanym do 150 stopni (termoobieg) pieczemy ok. 15 minut. Zobacz szczegóły >>>
3. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia. Zobacz szczegóły >>>
Przepis dzięki uprzejmości californiaprunes.pl
1 z 2
CPB Gęś pieczona w cydrze ze śliwką kalifornijską - making off 2
2. Tak przygotowane piersi przekładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać, przelewamy część wytopionego tłuszczu (nie może być go za dużo, będziemy dolewać cydr), dolewamy cydr. Gęsie piersi obkładamy jabłkami pokrojonymi w ćwiartki (z usuniętymi gniazdami nasiennymi), śliwkami suszonymi z Kalifornii, gałązkami tymianku, dodajemy także dwa rozgniecione ząbki czosnku w łupinie. Naczynie z gęsiną umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni z funkcją termoobieg. Piersi gęsie pieczemy ok. 15 minut.
2 z 2
CPB Gęś pieczona w cydrze ze śliwką kalifornijską
3. Po wyjęciu z piekarnika piersi kroimy na cienkie plastry, polewamy sosem z pieczenia, obok układamy upieczone jabłka, śliwki kalifornijskie, ząbki czosnku w łupinach. Całość posypujemy świeżymi listkami tymianku. Do sosjerki przelewamy sos z pieczenia, podajemy wraz z mięsem.