Reklama

W tym artykule:

  1. Jak badano wpływ alkoholu na zdrowie?
  2. Pożytki z alkoholu? Żadne
  3. Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia
Reklama

Jaka ilość alkoholu jest bezpieczna dla zdrowia? Żadna. Tak brzmi najnowsza wytyczna Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). WHO ogłosiła to oficjalnie już rok temu, mimo że istnieje duża liczba badań wskazujących na coś innego. Na podstawie przeprowadzonych analiz ich autorzy twierdzili, że niewielkie ilości alkoholu mogą np. wydłużać życie.

Badaniom tym przyjrzeli się właśnie naukowcy z kanadyjskiego University of Victoria. I znaleźli w nich zasadnicze wady metodologiczne, które doprowadziły do błędnych wniosków. Praca na ten temat ukazała się w czasopiśmie naukowym „Journal of Studies on Alcohol and Drugs”.

Jak badano wpływ alkoholu na zdrowie?

Kanadyjscy naukowcy wzięli pod lupę 107 wcześniejszych badań, analizujących związek między spożyciem alkoholu i długością życia. W większości przypadków ludzie pijący alkohol byli w nich porównywani z abstynentami albo osobami, które dopiero niedawno zrezygnowały z napojów wysokoprocentowych.

Autorzy tych badań nie wzięli jednak pod uwagę, że osoby z drugiej grupy często rzuciły alkohol – albo przynajmniej ograniczyły jego picie – z powodu złego stanu zdrowia. W rezultacie wśród badanych abstynentów lub ludzi sięgających po alkohol sporadycznie znalazło się sporo osób chorych. Ogólnie kondycja tej grupy była nienajlepsza. Na jej tle osoby pijące alkohol wypadały jak okazy zdrowia.

– To było prawdziwe propagandowe osiągnięcie branży alkoholowej – zaproponować, że umiarkowane spożycie alkoholu przedłuża ludziom życie – powiedział otwarcie „Guardianowi” dr Tim Stockwell, główny autor najnowszych badań.

Pożytki z alkoholu? Żadne

Badania, które analizowali Kanadyjczycy, często wykazywały, że śmiertelność jest najniższa wśród osób spożywających niewielkie ilości alkoholu. W sumie z przeanalizowanych badań wynikało, że dla umiarkowanych miłośników alkoholu – sięgający po drinka od raz w tygodniu do dwóch razy dziennie – ryzyko zgonu było o 14 proc. niższe niż dla abstynentów (w okresie, kiedy przeprowadzono badanie).

Dokładna analiza tych prac obaliła jednak ten wniosek. Badania spełniające najwyższą jakość metodologiczną – obejmujące ludzi młodych i wieloletnich abstynentów, którzy nie ograniczyli alkoholu z powodu złego stanu zdrowia – pokazują, że nie ma dowodu, iż spożywanie od niewielkich do umiarkowanych ilości alkoholu przedłuża życie.

– W większości poprzednich badań przeceniano korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania alkoholu, podczas gdy jego szkodliwość została niedoszacowana – mówi Stockwell.

Naukowcy wyjawili, dlaczego nie warto pić alkoholu przed spaniem w samolocie. To wyjątkowo groźne dla zdrowia

Alkohol i drzemanie w samolocie podczas długodystansowego lotu to nie jest dobre połączenie dla naszego organizmu. Najnowsze badanie wyjaśnia, dlaczego branża lotnicza powinna rozważyć ogran...
Alkohol przed długą podrożą samolotem nie służy naszemu zdrowiu
Alkohol przed długą podrożą samolotem nie służy naszemu zdrowiu, fot. More Than Production/Shutterstock

Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia

Światowa Organizacja Zdrowa rozstrzyga sprawę jednoznacznie. „Jeśli chodzi o spożycie alkoholu, nie ma czegoś takiego jak jego bezpieczna ilość, która nie wpływa na zdrowie” – można przeczytać na stronie WHO.

Jak podkreślają eksperci WHO, alkohol jest substancją toksyczną, psychoaktywną i uzależniającą. Już dekady temu Międzynarodowa Agencja Badań na Rakiem (ang. International Agency for Research on Cancer) zaliczyła go do pierwszej grupy substancji rakotwórczych – obok azbestu, promieniowania czy tytoniu. Alkohol powoduje co najmniej siedem rodzajów nowotworów, w tym najczęstsze, takie jak rak jelita i rak piersi u kobiet. Jak łatwo się domyślić, im więcej spożywa się alkoholu, tym bardziej ryzyko zachorowania na raka wzrasta.

Przekonanie, że lekkie lub umiarkowane spożycie alkoholu może być bezpieczne, jest iluzoryczne. I bardzo groźne w skutkach. „Najnowsze dostępne dane wskazują, że połowa wszystkich nowotworów spowodowanych alkoholem w Europie jest skutkiem lekkiego i umiarkowanego picia” – można przeczytać w komunikacje opublikowanym przez WHO w zeszłym roku. Za lekkie i umiarkowane picie uznaje się tutaj spożycie mniej niż 1,5 litra wina lub mniej niż 3,5 litra piwa tygodniowo.

Reklama

Źródło: WHO, Journal of Studies on Alcohol and Drugs, Guardian.

Nasz ekspert

Magdalena Salik

Dziennikarka naukowa i pisarka, przez wiele lat sekretarz redakcji i zastępczyni redaktora naczelnego magazynu „Focus". Wcześniej redaktorka działu naukowego „Dziennika. Polska, Europa, Świat”. Pasjami czyta i pisze, miłośniczka literatury popularnonaukowej i komputerowych gier RPG. Więcej: magdalenasalik.wordpress.com
Reklama
Reklama
Reklama