Jedzenie w wege fast foodach niekoniecznie zdrowe. Falafel bardziej kaloryczny niż burger?
Diety oparte na roślinach niosą ze sobą wiele korzyści i nie chodzi tu tylko o zdrowie. Czy z tego powodu powinniśmy z góry zakładać, że dania z wege fast foodów są mniej kaloryczne i zdrowsze? Niekoniecznie.
- Paweł Sadowski
- Tylko dlatego, że restauracja lub menu typu fast food mówi, że jest wegetariańska lub wegańska, nie oznacza, że jedzenie tam serwowane jest automatycznie zdrowe. Może mieć tyle samo, jeśli nie więcej, kalorii, tłuszczów nasyconych i sodu - powiedziała Sharon Palmer, dietetyk i autorka książki "Plant-Powered for Life".
To ma sens. W końcu wszystkie składniki dostarczają kalorii, zarówno te roślinne, jak i mięsne.Potrawy wegetariańskie z fasoli, czy ciecierzycy są bogatsze w błonnik i białko. Jednak często mogą być źródłem tłuszczów nasyconych i sodu, zwłaszcza, gdy są smażone lub grillowane. Dieta wegetariańska obejmuje również sery, które są wysokokaloryczne i bogate w tłuszcze.
- Wegetariańskie i wegańskie dania, które są smażone na głębokim oleju, pokryte serem lub kremowymi sosami i podane z frytkami, ryżem czy pieczywem z pewnością nie mają wiele wspólnego ze zdrowym jedzeniem - zauważa Palmer.
Trudno w to uwierzyć? Kanapka Fala-Full z falafelem, hummusem, peperoncini, sosem tzatziki i sałatką tabbouleh z amerykańskiej sieci Vegge Grill ma 1100 kalorii, 10 gramów nasyconego tłuszczu i więcej niż jedną dzienną dawkę sodu. To ponad dwa razy więcej kalorii, dwa i pół razy więcej sodu i tyle samo tłuszczów co w popularnym Big Mac’u. (Big Mac ma 540 kalorii, 950 miligramów sodu i 10 gramów nasyconego tłuszczu).
To nie znaczy oczywiście, że jedzenie w tym wegetariańskim fast foodzie jest bardziej niezdrowe niż w klasycznych fast foodach. Są tam pozycje znacznie mniej kaloryczne i mniej obfite w sód i tłuszcze. Podobnie jest w innych barach z wegetariańskim menu.
Wiele po prostu zależy od sposobu przygotowania posiłku oraz ilości i jakości składników. Wystarczy, że dodamy do zdrowego wegetariańskiego dania tłusty sos albo frytki smażone na głębokim oleju, żeby przestało się ono różnić od klasycznego burgera pod względem kaloryczności.
Sharon Palmer zaleca te dania, które mają dużo warzyw, są pełnoziarniste i zawierają białka. Radzi też, żeby powstrzymywać się przed sosami czy serami, bez względu na to czy są wegetariańskie, czy nie.
Dlatego wybierając danie w wege fast foodzie przyjrzyj się jak jest przygotowywane i co wchodzi w jego skład.
Paweł Sadowski