Reklama

W tym artykule:

  1. Unikaj uszkodzonych owoców i warzyw
  2. Nie myj warzyw i owoców przed przechowaniem
  3. Ziemniaków nie przechowuj z cebulą
  4. Nie przesadzaj ze szczelnymi pojemnikami
  5. Warzywa i owoce chłódź, mróź i przetwarzaj przed przechowaniem
Reklama

To oczywistość: świeże warzywa i owoce to najzdrowsza żywność, jaką możemy położyć na talerzu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca, by każdego dnia w naszym menu znalazło się 400 g warzyw i owoców. Powinniśmy jeść je kilka razy dziennie. I czym szybciej trafią do naszej kuchni po zebraniu lub zerwaniu, tym lepiej.

W idealnym świecie, w którym mielibyśmy nieograniczone środki i nieograniczony czas, codzienna wizyta w zaufanym warzywniaku zapewniłaby nam niezbędną porcję sałaty, pomidorów czy jabłek. Jednak w rzeczywistości – pełnej pośpiechu i absorbujących nas czynności – najczęściej kupujemy na zapas. A później musimy polegać na przechowywaniu żywności.

Niby nie jest to trudne. Od czego w końcu mamy lodówki? Jednak nie wszystkie warzywa czy owoce należy od razu po zakupie wrzucać do chłodziarki albo zamrażarki. Niektóre w ogóle nie powinny się tam znaleźć – podpowiada na łamach portalu The Conversation Senaka Ranadheera, specjalista od żywności z University of Melbourne. I podaje kilka rad, co zrobić, by nasz szczypior i pomarańcze przetrwały jak najdłużej.

Unikaj uszkodzonych owoców i warzyw

Ziemniaki kiełkują nawet zamknięte w spiżarni. To oczywistość, jednak wynika ona z czegoś, co uświadamiamy sobie już niezbyt często. Otóż zarówno w warzywach, jak i w owocach procesy biologiczne nie ustają po ich zebraniu. Nadal produkują one energię ze zgromadzonych węglowodanów i tłuszczy, uwalniając dwutlenek węgla i parę wodną.

By warzywa i owoce jak najdłużej zachowały świeżość, musimy postarać się spowolnić te procesy. Co zaczyna się już w momencie wizyty na bazarku. W miarę możliwości wybierajmy warzywa nieobtłuczone i niepęknięte. Nie ma w nich nic złego i nadawałyby się do szybkiego spożycia. Jeśli jednak chcemy użyć ich dopiero po jakimś czasie, lepiej zdecydować się na ich nieuszkodzone odpowiedniki.

Nie myj warzyw i owoców przed przechowaniem

Mimo różnych porad z internetu to jest zupełnie niepotrzebne. Naturalnie i warzywa, i owoce należy dokładnie umyć przed jedzeniem. Jednak przed włożeniem ich do spiżarni lub lodówki nie ma takiej potrzeby. Tym bardziej że większość z nich została już oczyszczona przed transportem.

Kiedy zaś przychodzi do mycia przed jedzeniem, nie należy sięgać po żadne specjalne środki. Ani ocet, ani soda oczyszczona nie są potrzebne. Wystarczy zwykła kranówka, w której "wykąpiemy" rzodkiewkę czy truskawki.

Nie obieraj warzyw i owoców! W ich skórkach kryje się mnóstwo zdrowych składników

Nie wyrzucaj obierek do śmieci! Skórki owoców i warzyw mogą być bardzo zdrowe.
Nie obieraj warzyw i owoców! W ich skórkach kryje się mnóstwo zdrowych składników (fot. Shutterstock)
Nie obieraj warzyw i owoców! W ich skórkach kryje się mnóstwo zdrowych składników (fot. Shutterstock)

Ziemniaków nie przechowuj z cebulą

Czego nie musimy chować do lodówki? Bananów, cebuli, czosnku, ziemniaków, batatów i dyń (w całości). Im wystarczy kredens albo półka w ciemnej spiżarki.

Jednak należy uważać, co przechowujemy obok siebie. Cebula nie powinna znajdować się w tym samym miejscu, co ziemniaki. Dlaczego? Ponieważ cebula wytwarza etylen. Ten gaz sprawia, że ziemniaki psują się szybciej. Z kolei wysoka wilgotność ziemniaków jest zła dla cebuli.

To samo dotyczy bananów, jabłek, gruszek i awokado. Wszystkie uwalniają etylen, przyspieszający dojrzewanie sąsiadów. Nie powinny być więc trzymane razem. Chyba, że zależy nam na szybszym dojrzewaniu tych owoców.

Nie przesadzaj ze szczelnymi pojemnikami

Wszystkie liściaste warzywa, szczypiorek, kalafior czy brokuły najlepiej schować do lodówki, do szuflady przeznaczonej na warzywa i owoce. Można je schować do perforowanych torebek foliowych, ale nie do szczelnych pojemników. Dla warzyw ważne jest zachowanie wilgoci. Jednak nie można ich kompletnie odciąć od obiegu powietrza. Jeśli tak się stanie, wydzielany przez nie dwutlenek węgla sprawi, że zaczną brzydko pachnieć i się psuć.

Warzywa i owoce chłódź, mróź i przetwarzaj przed przechowaniem

Co powinniśmy chować do lodówki poza warzywami? Także niektóre owoce. Jabłka i cytrusy przez krótki czas możemy zostawić na kredensie. Jednak na dłużej warto schować je w chłodziarce. Odwrotnie zaś jest z arbuzami – jeśli będziemy je przechowywać w zimnie dłużej niż trzy dni, mogą stracić smak i czerwony kolor.

Ranadheera podpowiada również, by niektóre warzywa i owoce przetwarzać. Puree z dojrzałych bananów może stać w temperaturze 4 st. C nawet dwa tygodnie. Z kolei zapakowana próżniowo fasolka wytrzyma wytrzyma w lodówce ponad rok.

Inne rady? W miarę możliwości nie powinniśmy przesadzać z kupowaniem na zapas. Wtedy mamy pewność, że nie będziemy marnować żywności. Również w miarę możliwości warto spróbować hodować własne zioła czy warzywa, choćby w doniczce na balkonie. Wówczas nie będziemy musieli martwić się ich przechowywaniem.

Reklama

Źródło: The Conversation.

Nasz ekspert

Magdalena Salik

Dziennikarka naukowa i pisarka, przez wiele lat sekretarz redakcji i zastępczyni redaktora naczelnego magazynu „Focus". Wcześniej redaktorka działu naukowego „Dziennika. Polska, Europa, Świat”. Pasjami czyta i pisze, miłośniczka literatury popularnonaukowej i komputerowych gier RPG. Więcej: magdalenasalik.wordpress.com
Reklama
Reklama
Reklama