Dlaczego jabłko pływa? 9 faktów o żywności, których nie znacie
Przeciętny człowiek w ciągu życia zjada 100 ton żywności i wypija ponad 45 tys. litrów wody.
Poznaj 9 ciekawostek o żywności!
1 z 8
shutterstock_311309642
Ryż to podstawa wyżywienia połowy ludności naszego globu. Znamy ok. 20 tys. odmian tej rośliny, różniących się głównie kształtem ziaren i zawartością skrobi, ale także kolorem. Oprócz białego mamy ryż czarny, czerwony (Camargue), żółty (Mochi) i zielony (Aplati). Głównym powodem, dla którego uprawia się go na zalanych wodą poletkach, jest… chęć pozbycia się chwastów. Sam ryż dobrze rośnie nawet na zmeliorowanych gruntach. (Fot. Shutterstock)
2 z 8
shutterstock_126597665
Ogórek to w 96% woda; kapusta ma jej 91%, banan – tylko 75%. (Fot. Shutterstock)
3 z 8
shutterstock_230301934
Najwięcej czekolady w przeliczeniu na mieszkańca zjadają Szwajcarzy – 9 kg rocznie. Zaraz za nimi są Niemcy (7,9) i Austria (7,8). Statystyczny Polak zjada co roku ok. 6 kg brązowej słodyczy. (Fot. Shutterstock)
4 z 8
shutterstock_147141716
Amerykańscy badacze odkryli, że jedzenie warzyw i owoców o 46% zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, ale tylko u pań. U mężczyzn nie stwierdzono żadnej statystycznej różnicy. (Fot. Shutterstock)
5 z 8
shutterstock_172286546
Przeciętny Amerykanin zjada co roku 263 jajka. To więcej, niż znosi przeciętna kura nioska (228). (Fot. Shutterstock)
6 z 8
shutterstock_63659800
Czereśnie pomagają zasnąć, bo zawierają melatoninę – naturalny „hormon snu”. Z kolei jabłka, dzięki zawartym cukrom, budzą skuteczniej niż kawa. (Fot. Shutterstock)
7 z 8
shutterstock_310734392
Najchudszym z czerwonych mięs może się pochwalić… struś. (Fot. Shutterstock)
8 z 8
shutterstock_250314742
Receptura najsłynniejszego napoju od lat nie ma wiele wspólnego z tą oryginalną, wymyśloną w XIX w. Pierwsza coca-cola miała w swoim składzie nie tylko cukier, ale także kokainę (z liści koki)i aromat na alkoholu. Kokainę zastąpiono kofeiną na początku XX w. Wbrew nazwiew coca-coli nigdy nie było orzeszków kola. (Fot. Shutterstock)