Czy psychopatę poznasz po tym, jaką kawę pije? Oto, co na ten temat mówi nauka
Czy psychopaci preferują gorzką, czarną kawę? To bardziej skomplikowane. Psychopatia wiąże się z innymi cechami osobowości.
W tym artykule:
- Czym jest psychopatia?
- Badania nad kawą i psychopatami
- Zastrzeżenia do badania
- Zdrowotne właściwości kawy
Psychopaci stanowią jeden procent społeczeństwa, 15 do 20 procent więźniów i 15 procent osób uzależnionych – wynika z badań. Jednak rozpoznać psychopatę wcale nie jest łatwo. Dlaczego? Na to pytanie odpowiadamy w dalszej części artykułu.
Czym jest psychopatia?
Psychopatia zaliczana jest do zaburzeń osobowości. Psychopata to człowiek pozbawiony empatii. Na ogół nie pojęcia ma o tym, czym są uczucia i jak je okazywać czy rozpoznawać. Innych ludzi traktuje instrumentalnie. Jeśli ma szybko podjąć decyzję, by osiągnąć cel, to wybierze najkrótszą drogę, nie przejmując się ogólnie przyjętymi zasadami moralnymi. Nie dostrzega własnych błędów.
Oto cechy, które wskazują na osobowość psychopatyczną:
Jak rozpoznać czy spotykasz się z psychopatą?
Pytanie jest zasadne szczególnie, że według badań nawet 1 na 100 ludzi jest psychopatą.- nieliczenie się z uczuciami innych,
- lekceważenie norm,
- niemożność utrzymania związków,
- niska tolerancja frustracji i próg wyzwalania agresji,
- niezdolność przeżywania poczucia winy i uczenia się,
- skłonność do obwiniania innych.
Badania nad kawą i psychopatami
W 2016 r. czasopismo „Appetite” opublikowało badanie dotyczące związku preferencji smakowych z cechami osobowości. Wiele mediów uznało, że pozwala to na powiązanie kawowych z tendencjami sadystycznymi i psychopatycznymi.
Zacznijmy od tego, że określenie „czarna kawa” uznawane jest przez baristów za błędne. „Biała kawa” zresztą także. W obu przypadkach powinniśmy sprecyzować, czy chodzi nam o espresso, caffè americano, caffè latte czy może caffè au lait. Jednak w wielu krajach, także w Polsce, przyjęło się mówić na kawę bez mleka uniwersalnie „czarna”, a z mlekiem „biała” – dlatego zostaniemy przy tym nazewnictwie.
W badaniu udział wzięło 1000 dorosłych osób, które przepytano ma temat ulubionych posiłków i preferencji smakowych. Uczestnicy następnie wzięli udział w testach osobowości, określających ich zachowania społeczne i antyspołeczne, w tym także skłonności do narcyzmu, sadyzmu i psychopatii.
Przeprowadzający badanie naukowcy z Uniwersytetu w Innsbrucku stwierdzili, że osoby z tendencjami do zachowań psychopatycznych lubią gorzki smak. Najbliższa korelacja zachodziła między gorzkimi potrawami, a „codziennym sadyzmem” – czyli odczuwaniem przyjemności z zadawania pewnego poziomu bólu innym. Wśród produktów spożywczych wybieranych chętnie przez osoby antyspołeczne są także rzodkiewki, seler i tonik.
Zastrzeżenia do badania
Jednak samo badanie budzi liczne zastrzeżenia. Przede wszystkim chodzi o dobór badanych – werbowano ich z serwisu specjalizującego się w wypełnianiu ankiet. Taka próba jest mało reprezentatywna. Także sama korelacja preferencji smakowych z cechami osobowości nie świadczy o związku przyczynowo-skutkowym.
Zanim wynajmiesz mieszkanie sztuczna inteligencja sprawdzi, czy jesteś psychopatą
Najbardziej znana sieć pośrednictwa wynajmu mieszkań posiada technologię pozwalającą automatycznie prześwietlać potencjalnych klientów pod kątem ich zachowań w mediach społecznościowych.Poprzednie eksperymenty, przeprowadzone przez Christinę Sagioglou oraz Tobiasa Greitemeyera pokazały, że słodkie smaki łączą się z osobami altruistycznymi i spolegliwymi, podczas gdy gorzkie trzymają się ludzi wrogich, ostro oceniających innych. Jednak same preferencje smakowe to zdecydowanie za mało, by rozpoznać psychopatię.
Zdaniem psychologa Paula Rozina ludzie są jedynymi zwierzętami, które lubią gorzkie i pikantne potrawy. W przyrodzie smaki te najczęściej sygnalizują obecność toksycznych substancji. Badacz nazywa to łagodną postacią masochizmu (a nie sadyzmu, jak we wspomnianych wcześniej badaniach).
Zdrowotne właściwości kawy
Warto przypomnieć, że czarna kawa jest zdrowa. O ile zostanie zaparzona tak, by odfiltrować fusy. Dlatego należy używać ekspresów przelewowych, ciśnieniowych lub makinetek albo stosować filtry. Niezdrowa jest natomiast kawa parzona pita z fusami czy kawa po turecku.
Badania wykazały, że kawa przedłuża życie. Dzieje się tak nawet wtedy, gdy jest rozpuszczalna i bezkofeinowa. Kawa obniża ryzyko chorób układu krążenia. Zawiera ona dobroczynne substancje, w tym przeciwutleniacze. Zmniejszają one oporność organizmu na insulinę oraz przeciwdziałają stanom zapalnym sprzyjającym wielu chorobom. Z badań naukowych wynika, że optymalna dawka przedłużająca życie to około trzech filiżanek kawy dziennie.
Dodatki do kawy, takie jak mleko, śmietanka czy słodziki łagodzą jej gorzki smak. Jednak zdaniem dietetyków są one niekorzystne dla zdrowia. Alternatywą dla śmietanki może być np. awokado.
Źródła: Appetite, archiwum NG
Szukasz więcej fascynujących informacji na temat świata roślin i zwierząt, odkryć archeologicznych i nieskończonego Wszechświata? Zaprenumeruj magazyn „National Geographic Polska". Najnowszą ofertę znajdziesz na tej stronie.