Ukryte perełki gastronomiczne Dubaju – gdzie zjecie smacznie i niedrogo?
Wybieracie się do Dubaju i poszukujecie wrażeń kulinarnych w rozsądnych cenach? Świetnie trafiliście! Dubaj to nie tylko luksusowe restauracje z drogim menu, ale także miejsce pełne prawdziwych perełek gastronomii, ukrytych w gąszczu miasta. Oto nasz budżetowy, praktyczny przewodnik po restauracjach, barach i kawiarniach Dubaju!
- DUBAJ W NATIONAL-GEOGRAPHIC.PL
Smaki dubajskiej kuchni, będącej połączeniem potraw irańskich, libańskich i arabskich to świetny wybór zarówno dla amatorów mięsa, jak i wegan. Wybraliśmy dla Was 9 charakterystycznych potraw, które zjecie w mniej znanych, ale sprawdzonych miejscach Dubaju!
Kanapka z falafelem w Operation
Operation to rodzinna restauracja, która zyskując popularność przekształciła się w światową markę. Oferuje tradycyjne arabskie przysmaki, połączone z nutą współczesnych przypraw i rozwiązań. Warto tu spróbować flagowej kanapki z falafelem, wypełnionej świeżą miętą, piklami, pomidorami, sokiem z cytryny i tahini. Całość zawinięta jest w świeżą pitę lub chlebek saj bread. Za ten przysmak zapłacicie jedynie 12 AED.
Samosa Chaat w Chaat Bazaar
Amatorzy wegetariańskiego street foodu będą zachwyceni popularnym daniem samosa chaat, serwowanym z kolendrą, jogurtem naturalnym oraz oczywiście pierożkami samosa. To idealna opcja na lunch, która wyniesie Was tylko 10 AED!
Fatayeer z serem i zatarem w Mama’esh
Pikantny, słony czy orzechowy – bez względu na to, którą wersję wybierzecie, tradycyjny arabski zatar nada smaku wielu potrawom. W przytulnej piekarni Mam’esh zjecie przekąskę nazywaną fayayer, wypełnioną serem i dopełnioną zatarem, a swoją porcję zapłacicie jedynie 15 AED.
Kurczak Biryani w Ravi Restaurant
Ravi Restaurant to punkt gastronomiczny położony w dzielnicy Satwa, która słynie z autentycznej kuchni pakistańskiej i indyjskiej. Jedno z popularnych dań, których można tam spróbować, to kurczak Biryani – kosztuje jedynie 14 AED.
Kanapka z shoarmą z kurczaka w Al Mallah
Tradycyjna libańska kuchnia w Al Mallah, restauracji działającej od 1979 roku, na pewno Was nie rozczaruje. Już w cenie 9 AED można cieszyć się pełną smaku i przypraw kanapką z shoarmą z kurczaka. Al Mallah to też doskonałe miejsce na nieśpieszne, popołudniowe wyjście połączone z podziwianiem sztuki ulicznej i murali znajdujących się przy 2nd December Street.
Kunafa Nabulsi w Firas
Firas Sweets to lokalna manufaktura słodyczy, której produkty zadowolą wszystkich łasuchów. Kunafa Nabulsi to jeden z najbardziej rozpoznawalnych bliskowschodnich deserów - w Firas zjecie go za 15 AED. Bez spróbowania tej słodkości wizyta w Dubaju będzie po prostu niekompletna!
Tradycyjne przekąski w HumYum
HumYum to miejsce, gdzie możecie poczuć się jak prawdziwi lokalsi – znajdziecie tam tradycyjne przekąski arabskie, takie jak chipsy Oman czy naleśniki regag z serem. Za taki zestaw, dopełniony lokalną herbatą karak, zapłacicie jedynie 13 AED!
Tost ‘chilli cheese’ w Project Chaiwala
W Project Chaiwala skosztujecie najbardziej rozpoznawalnych arabskich przekąsek. Jedną z nich jest tost ‘chilli cheese’, który można zabrać na wynos zmierzając na przykład w stronę pobliskiej Alserkal Avenue – kosztuje tylko 20 AED.
Śniadaniowy roll z jajkiem i serem w Raju Omlet
Raju Omlet to wegetariańska restauracja, która, oprócz indyjskiego street foodu, ma w swoim menu także serwowane przez cały dzień pozycje śniadaniowe. Wart uwagi jest śniadaniowy roll z jajkiem i serem, nazywany eggs kejriwal - podawany z pieczarkami i szczyptą przypraw. To wszystko za jedyne 17 AED!
Autorka: Gabriela Cąber