Peruwiański popcorn. Prażoną kukurydzę uwielbiano w dawnej Ameryce Południowej
Jeszcze zanim wymyślili garnki, w których można by prażyć kukurydzę, starożytni Peruwiańczycy już poznali walory popcornu.
Tak twierdzi zespół naukowców, którzy odkryli na wybrzeżu Peru skamieniałe łupiny, łodygi i liście kukurydzy liczące sobie 6,7 tys. lat, czyli pochodzące z okresu przed wynalezieniem ceramiki. To najstarsze dotąd znaleziska w Ameryce Południowej. Zdaniem współautora badania Toma Dillehaya odkrycie wskazuje, że kukurydzę zaczęto uprawiać 2 tys. lat wcześniej, niż dotychczas sądzono.
Jak zatem pierwsi amatorzy popcornu prażyli go bez użycia garnków?
Zwęglone kolby sugerują, że korzystali z rozgrzanych kamieni. Zaś w kwestii sposobów konsumpcji Dillehay uważa, że popcorn nie był codzienną potrawą, raczej przekąską na specjalne okazje.
Catherine Zuckerman