Jak smakowało wino starożytnych Rzymian? Amfory znalezione w Morzu Tyrreńskim mogą pomóc rozwiązać tę zagadkę
Nurkowie odnaleźli w sumie trzy naczynia do wina, które pochodziły z czasów starożytego Rzymu. Co wykazała analiza?
W tym artykule:
- Naukowcy połączyli metody analizy chemicznej z archeologią środowiskową
- Badacze odkryli w amforach obecność smoły z drewna sosnowego
- Jakie wino pili starożytni Rzymianie?
W 2018 roku nieopodal portu we włoskiej miejscowości San Felice Circeo nurkowie znaleźli trzy amfory. Wstępne badania wykazały, że pochodziły z ok. I–II wieku p.n.e. Włoscy naukowcy postanowili lepiej się przyjrzeć naczyniom i dokonać dokładnej analizy chemicznej i archeologicznej, aby przekonać się, jakie tajemnice o minionych czasach mogą skrywać. Swoim odkryciem pochwalili się na łamach czasopisma naukowego „PLOS One”.
Naukowcy połączyli metody analizy chemicznej z archeologią środowiskową
Naukowcy kierowali się hipotezą, że amfory dadzą im wgląd w skład wina, które produkowano w starożytnym Rzymie. Nie pomylili się. W swoich badaniach połączyli nowoczesne techniki analizy chemicznej z archeologią środowiskową. Badacze w artykule przyznali, że dotychczas bardzo rzadko inni uczeni podejmowali się zbadaniu tego rodzaju naczyń, aby zrozumieć szerszy kontekst historyczny regionu, okresu lub społeczności. Wynika to z faktu, że jest to trudny i złożony proces.
Budowle starożytnego Rzymu. 11 najsłynniejszych obiektów, które warto zobaczyć
Budowle Starożytnego Rzymu na długie lata stały się wzorem dla architektów z całej Europy. Jakie budowle znajdowały się w Starożytnym Rzymie? Zapraszamy na wycieczkę szlakiem najważniej...W swojej pracy badacze wykorzystali metody chromatografii gazowej i spektrometrii masowej, aby zbadać ślad chemiczny w amforach. Dodatkowo naukowcy postanowili zbadać mikrocząsteczki pyłków winorośli, których użyto do produkcji wina. Wyniki pokazały, że amfory znalezione u wybrzeży San Felice Circeo były wykorzystywane do przechowywania zarówno białego, jak i czerwonego wina.
Badacze odkryli w amforach obecność smoły z drewna sosnowego
W trakcie badań składu chemicznego naukowcy natknęli się na ślady paku węglowego, w którym wykryto obecność sosny. Badacze ocenili, że roślina pochodziła z regionu Sycylii lub Kalabrii. Co ciekawe, uczeni stwierdzili, że drzewa z rzędu sosnowców (Pinaceae) były wykorzystywane do uszczelniania amfor lub nawet do aromatyzowania wina.
Drogi rzymskie – kto je budował i gdzie można zobaczyć starożytne drogi?
Starożytni Rzymianie byli wybitnymi inżynierami, a najlepszym tego dowodem są słynne drogi rzymskie. Jak je nazywano? Jak je budowano? Gdzie można zobaczyć ten wyjątkowy relikt antycznego ś...Na razie jednak naukowcy nie mają pewności co do dokładnego zastosowania rośliny odkrytej w amforach. W artykule przyznają, że połączone badania chemiczne i archeologiczne pozwoliły dotrzeć do obecności smoły węglowej, co daje podstawę do dalszych badań.
Jakie wino pili starożytni Rzymianie?
Starożytni Rzymianie słynęli z winnej tradycji. To właśnie oni byli popularyzatorami uprawiania winorośli i produkcji tego trunku w całej Europie. Mieszkańcy imperium podchodzili do tego niezwykle poważnie i był to bardzo ważny element codziennego życia, co widać chociażby w starożytnych tekstach.
Rzymski poeta Horacy miał przecież pisać: „Wino czyni śmiertelnych wesołymi i żartobliwymi” oraz „Mądrze jest topić smutki i trudy życia w łagodnym winie”. Inny rzymski pisarz, Owidiusz, mawiał: „Troska znika i rozpuszcza się w obfitym winie”. Dziś już wiemy, że resweratrol, czyli organiczny związek chemiczny, który występuje m.in. w czerwonym winie (szczególnie we włoskim szczepie primitivo), działa korzystnie na ludzki organizm. Może m.in. aktywować geny związane z długowiecznością.
Wino tylko dla bogaczy? Bzdura! Od zawsze pili je... wszyscy
Znaleziska na miejscu antycznej osady greckiej sugerują, że przedstawiciele wszystkich klas społecznych pili wino co najmniej od neolitu.Niestety, odtworzenie dokładnego przepisu na wino z czasów rzymskich jest karkołomnym i bardzo trudnym wyzwaniem. Być może tego rodzaju badania przybliżą nas kiedyś do odpowiedzi na pytanie, jak smakowało wino w Imperium Rzymskim. Do tego czasu jednak musimy zadowolić się tym, które znamy dzisiaj.
Źródło: PLOS One.